Oók bonding is onmisbaar voor sterke wijken en buurten

Nieuwe podcastserie Wij in de Wijk

Sterke wijken, waar mensen zich prettig voelen, goed samenleven en anderen ondersteunen waar nodig is. Hoe krijg je dat voor elkaar? Bruggen slaan naar andere groepen, maar ook bonding, het vinden van kracht bij mensen uit je eigen kring, blijkt daarvoor essentieel. Dat is een van de lessen van het project Wij in de Wijk, dat Movisie dit jaar afsluit. In een vierdelige podcastserie gaat Movisie in gesprek met interessante initiatieven die er ervaring mee hebben.

Aflevering 1: Asha, ontmoetingsplek en bron van talentontwikkeling

Asha is een veilige ontmoetingsplek voor Hindoestaanse ouderen in de Utrechtse wijk Zuilen. Vanuit buurtcentrum Oase organiseert Asha al zo’n 35 jaar activiteiten voor deze groep, en in toenemende mate ook voor andere groepen in Zuilen en de stad Utrecht. Secretaris Radj Ramcharan van Asha en Fatima Aliyat van de gemeente Utrecht belichten het succes van dit initiatief, dat inmiddels al vele prijzen won en bruggen weet te slaan tussen verschillende groepen inwoners.

Lees ook over Asha in de bundel Wij in de Wijk 

Gasten: Radj Ramcharan (Asha) en Fatima Aliyat (gemeente Utrecht)

Luister de podcast via Youtube

 

Aflevering 2: Holybe, online gemeenschap voor christelijke lhbti+ jongeren

Holybe is een online community voor christelijke lhbti+ jongeren. Op het platform vloggen christelijke lhbti+ jongeren over hun leven, de vragen waar zij mee worstelen en de zoektocht naar hun identiteit. Christelijke jongeren vinden er informatie en herkenning over seksuele diversiteit en het geloof. Een uitkomst, want voor veel van deze jongeren voelt het in hun directe leefomgeving onveilig om te zijn wie ze willen zijn. Initiatiefnemer Wim van Maanen en projectmanager Sanne vertellen over het belang en aanpak van dit initiatief.

Lees ook over Holybe in de bundel Wij in de Wijk

Gasten: Wim van Maanen en Sanne de Boer (resp. initiatiefnemer en projectmanager Holybe)

Luister de podcast via Youtube

 

Aflevering 3: Vonk, broedplaats voor vergroening van een Hilversumse wijk

Vonk in de Wijk is een samenwerkingsverband van verschillende Hilversumse ondernemers, die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Vanuit een oude Philipswinkel op een omheind terrein in Hilversum-Oost proberen zij de bewoners van de wijk te inspireren tot een duurzamer manier van leven. Een goed gesprek met Marileen Fabels, aanjager en kwartiermaker van Vonk en Rens Wijkakker, die als landschapsarchitect bij het wijkinitiatieven betrokken is.

Lees ook over Vonk in hoofdstuk 4 van de bundel Wij in de Wijk 2

Gasten: Marileen Fabels (kwartiermaker Vonk) en Rens Wijkakker (landschapsarchitect)

Beluister de podcast via Youtube

 

Aflevering 4: Lessen van vier jaar Wij in de Wijk

Movisie ging de afgelopen vier jaar op zoek naar lokale initiatieven die werken aan sterke wijken, waar mensen zich prettig voelen en omzien naar elkaar. De organisatie beschreef de casussen in vier bundels en organiseerde onder andere reflectiesessies met betrokkenen en professionals. In de vierde en laatste aflevering van deze podcastserie blikken Radboud Engbersen en Lilian Linders terug op het gehele project Wij in de Wijk. Wat zijn de belangrijkste lessen?

Lees meer over het project Wij in de Wijk

Gasten: Lilian Linders (lector Hogeschool InHolland) en Radboud Engbersen (expert sociale basis bij Movisie)

Beluister de podcast via Youtube