Platform INS predikt de kunst van het samenleven

Samenleven is een kunst die je kunt aanleren. Platform INS zet zich al 23 jaar in om kloven tussen mensen en groepen te dichten. De laatste vijf jaar doet INS, gelieerd aan de Hizmet-beweging van Fethullah Gülen, dat onder leiding van directrice Saniye Calkin. INS is het Arabische woord voor ‘mensheid’. Bij INS gaat het erom wat mensen met elkaar samen kunnen betekenen en hoe ze de kunst van het vreedzaam samenleven samen onder de knie krijgen. Gülen wijst de weg van de dialoog aan om onwetendheid over elkaar weg te nemen en om de verdeeldheid en polarisatie te bestrijden.

INS organiseert het goede gesprek, tussen gelijkgestemden en andersdenkenden. Om samen op zoek te gaan naar een gemeenschappelijke basis. En om van daaruit verder te bouwen. ‘Toen ik me echt voor de maatschappelijke vraagstukken ging interesseren, toen ik me daarin ging verdiepen, zag ik de rol die ik kon spelen. Het was eigenlijk geen keuze. De verdeeldheid in de samenleving, het wantrouwen tussen moslims en niet-moslims, de spanningen… Ik had niet de luxe die te negeren.’ Klein of groot, iedereen kan hun hand in eigen boezem steken en maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

Als vierjarig meisje hield ze van rekenen, al snel werd duidelijk dat haar bestemming accountant in het bedrijfsleven zou zijn. Toen ze dat enige tijd was, gaf dat niet de voldoening die ze verwachtte. ‘Ik verdiende veel, het leven was goed, er was altijd geld voor verre reizen. Maar ik besefte dat ik wel heel erg alleen met mezelf bezig was.’

Via haar echtgenoot kwam ze in contact met moslims die naast drukke banen ook vrijwilligers werk deden, om vanuit hun geloof iets voor ‘de ander’ te betekenen. Saniye: ‘Ik ben dat ook gaan doen. En het gaf zoveel voldoening.’ Het was een eerste stap op de weg die uiteindelijk tot een overstap leidde, van het bedrijfsleven naar een baan in het maatschappelijk werk.

Het Magazine van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) 

Dit interview verscheen in het magazine 'Omkijken naar elkaar', waarin KIS inspirerende verhalen van Nederlandse moslims verzamelde over hun burgerinitiatieven.

Bekijk het magazine 

Gelijkwaardige gesprekspartner

Saniye Calkin leidt INS nu vijf jaar en is de eerste vrouwelijke directrice van de organisatie. ‘Daaraan kun je zien dat we intern ook stappen zetten  en kloven dichten. Binnen de Hizmet is er nog niet helemaal sprake van gelijkwaardigheid. Maar er is wel de wil en intentie die beweging te maken. Ik vind het mooi om deel van die veranderingen en verbeteringen te zijn’, aldus Saniye.

Haar leven staat nu in het teken van onwetendheid met kennis bevechten, verdeeldheid met dialoog bestrijden en knokken tegen de polarisatie. Met lokale, landelijke en internationale activiteiten en samenwerkingspartners. INS zoekt overal de verbinding, tussen burgers van verschillende komaf, maar ook als Platform met andere organisaties.

INS wil in de toekomst op thema’s als diversiteit, integratie, polarisatie en eenzaamheid een gelijkwaardige gesprekspartner van het ministerie zijn.

‘Het is nog een beetje een mannenwereld’, zegt ze. ‘Maar als accountant was dat niet anders, toen was ik met mijn hoofddoek helemaal een unicum. Voor die mannen is zo’n directrice even wennen, maar voor mij was er ook heel veel nieuw.’ Voor allen lag daar een mooie taak, eentje die zo mooi bij INS past. Want als je samen verder wilt, dan moet je met elkaar in gesprek. En moet iedereen een beetje inschikken of opschuiven.

Maar daarnaast liggen er nog andere grote uitdagingen. Er zijn nog zoveel dialogen te organiseren, zoveel doelgroepen te bereiken, zoveel professionalste trainen en onwetendheid en verdeeldheid weg te poetsen. Saniye: ‘INS wil in de toekomst op thema’s als diversiteit, integratie, polarisatie en eenzaamheid een gelijkwaardige gesprekspartner van het ministerie zijn. Samen met onze partners. De lijntjes moeten korter. Dat staat hoog op onze agenda.’ Alles om gezamenlijk de kunst van het samenleven te versterken.

 

Resultaten

De resultaten van dit KIS onderzoek zijn ook uitgewerkt in een uitgebreid rapport en een overzichtelijke infographic.

Lees hier het rapport 

Bekijk hier de infographic 

Foto door Negin Zendegani