Podcasts uit het sociaal domein voor een sterke sociale basis

In de podcastserie ‘Sterke wijken, gelukkige bewoners’ sprak Movisie verschillende experts over de sociale basis. Ook vanuit het Programma Sociaal Domein van rijk en gemeenten is inmiddels een podcast geproduceerd over het versterken van de sociale basis. Dit keer gericht op ouderen.

De sociale basis, ook wel het weefsel of cement van de samenleving, is terug van weggeweest. Werk jij als beleidsmedewerker of sociaal professional ook aan het vraagstuk? Dan zijn deze podcasts het beluisteren waard. Elke serie benadert het vraagstuk vanuit een ander perspectief.

1. Zaaigoed

Hoe bouw je een sterke sociale basis voor ouderen, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen? Die vraag staat centraal in een onlangs uitgebrachte podcast in de serie ‘Zaaigoed voor het sociaal domein’. In deze podcast vertellen Marieke Kleiboer, directeur maatschappelijke ondersteuning bij het ministerie van VWS, sociaal werkers Jenny Zwijnenburg en Sjef van der Klein, en Frans Swinkels en Jeroen Verburg van respectievelijk de gemeenten Tilburg en Dronten wat de juiste bouwstenen zijn voor een sterk fundament onder de sociale basis van ouderen.

De podcast Zaaigoed is te beluisteren via Spotify en Listennotes. Ook kun je de afleveringen hier downloaden.

2. Pit: Samenlevingsopbouw

De sociale basis staat ook centraal in een tweetal podcasts van Daniël Pit, bureau voor samenlevingsopbouw. De eerste podcast gaat over kracht van gemeenschappen. Samen met Kees Fortuin, voormalige onderzoeker bij Verwey-Jonker, belicht Daniël Pit, zelfstandige en actief in zijn eigen wijk, de waarde van gemeenschappen. In de tweede aflevering is Birgit Oelkers zijn gast. Zij is een belangrijke ambassadeur van community building in Nederland en in deze aflevering bespreken ze de fijne kneepjes van het vak. Wat is community building, wie doet het en wat levert het op? Ook de ABCD-benadering komt aan de orde.

De podcasts van Daniël Pit zijn te beluisteren via Soundcloud of via zijn eigen site.

3.    Sterke wijken gelukkige bewoners

In de podcastserie gaan Lou Repetur en Olaf Stomp van Movisie in gesprek met interessante gasten: inwoners, sociale professionals en experts, die hun licht laten schijnen over verschillende aspecten van de sociale basis. Nederland lijkt immers een zielsgelukkig land. Maar de problemen in de ene wijk zijn veel groter dan in de andere wijk. Hoe krijgen we het voor elkaar dat inwoners zich prettig voelen, goed samenleven en elkaar ondersteunen waar nodig?

Beluister de podcastserie van Movisie over de sociale basis