Podcastserie Wij in de wijk: werken aan leefbare wijken en buurten

Sterke wijken, waar mensen zich prettig voelen, goed samenleven en elkaar ondersteunen als dat nodig is. Hoe krijg je dat voor elkaar? In het meerjarige project Wij in de Wijk zoekt Movisie naar antwoorden op deze vraag. In een nieuwe, vierdelige podcastserie gaan Lou Repetur, Simon Timmerman en Jasper van de Kamp van Movisie in gesprek met direct betrokkenen bij lokale initiatieven in Utrecht, Amsterdam, Zutphen en Voorst.

Wat doen zij om prettig samenwonen en leven van álle inwoners mogelijk te maken? Wat gaat er goed? Hoe werken ze samen met inwoners, organisaties en professionals? Hoe bouwen zij, anders gezegd, aan een 'Wij in de wijk?'

Meer Wij in de wijk 

Aflevering 4: Kijk in de kernen, digitaal dorpsplein voor de inwoners van Voorst

De gemeente Voorst bestaat uit twaalf dorpen. Omdat de sociale samenhang nog te wensen overlaat, startte drie jaar geleden ‘Kijk in de Kernen’, een digitaal platform dat online en offline interactie tussen inwoners stimuleert. Jasper van de Kamp en Lou Repetur van Movisie in gesprek met Chris Frencken, coördinator maatschappelijke initiatieven bij gemeente Voorst en Guus Kroes, buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst.
Lees meer over Kijk in de Kernen in Wij in de Wijk 2

Aflevering 3: Waterkracht: werken aan leefbaarheid en talentontwikkeling

In de superdiverse Zutphense wijk Waterkwartier is wijkcentrum Waterkracht gevestigd. Je buren ontmoeten, meedoen met de knutselmiddag, als vrijwilliger aan de slag, een hulpvraag stellen aan sociaal werkers, zelf iets organiseren, het kan er allemaal. Simon Timmerman en Jasper van de Kamp in gesprek met directeur Patricia Withagen en vrijwilliger Melátie van Beem.
Lees meer over Waterkracht Zutphen in Wij in de wijk 2

Aflevering 2:  Krachtstation, centrum van een multiculturele wijk

Midden in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is het Krachtstation Kanaleneiland gevestigd. Een veelzijdig, multifunctioneel gebouw waarin werken, wonen, sporten en voorzieningen worden gecombineerd. Simon Timmerman en Lou Repetur van Movisie gaan hierover in gesprek met onderneemster Amina Berkane Abakhou en initiatiefnemer Nathan Rozema.
Lees meer over Krachststation in Wij in de wijk 1 

Aflevering 1: Beter een goede Buuv

Buuv, is een online platform in Amsterdam Zuid waar hulpvragers en hulpbieders zichzelf kunnen aanmelden en aan elkaar gematcht worden. Het platform is populair bij vragers én aanbieders van hulp. Wat is de reden van dit succes? 
Lees meer over Buuv in Wij in de wijk 1

Telefoon in hand van een vrouw

Luisteren via je favoriete podcast app 

Deze serie is ook te beluisteren via 

Over Wij in de wijk

In het meerjarig project Wijk in de wijk onderzoekt Movisie hoe initiatieven in Nederland werken aan sterke wijken en buurten. We doen dat samen met de praktijk. We reflecteren met inwoners, vrijwilligers, professionals en beleidsmedewerkers terug op de geleerde lessen in reflectiesessies. We beschrijven de initiatieven in publicaties met inspirerende praktijkvoorbeelden en in deze podcastserie zitten we met interessante initiatieven aan tafel.

Bekijk de kennispagina