Politiseren kun je leren: 10 tips om samen armoede aan te pakken

Armoede aanpakken door structurele problemen zichtbaar te maken. Daarover ging de Q&A Politiserend werken in de week van de Challenge Armoede 2022. Want hoe kun je mensen nog ondersteunen wanneer je merkt dat financiële problematiek een structurele oorzaak heeft? Professionals, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers lopen tegen de grenzen van hun handelingsruimte aan. Politiseren behoort dan nog wél tot de mogelijkheden. Wat is het? Hoe doe je het? En wie gingen je voor?

We spreken met Mariël van Pelt, senior adviseur bij Movisie en lector sociale veerkracht bij Fontys Hogeschool. Zij geeft een flitscollege over politiseren. Marc Mulder, senior ervaringsdeskundige armoede en schulden bij Movisie, vertelt over zijn eigen ervaringen met politiseren. En Jora Wolterink en Marry Mos van de Armoedecoalitie Utrecht nemen ons mee in hoe zij politiserend te werk gaan.

Drie strategieën om te politiseren

Van Pelt legt uit wat politiseren is: ‘Politiseren hangt samen met signaleren en agenderen. Je probeert mensen te ondersteunen door hun individuele problemen publiek te maken. Hierbij stel je de manier waarop dingen in onze samenleving geregeld zijn ter discussie. Mensen, in dit geval met financiële problemen, krijgen een stem in het publieke debat.’ Dit kun je op allerlei manieren doen.

Drie strategieën zijn te onderscheiden:

  1.  Verandering tonen: de kwestie zichtbaar maken (sensibiliseren) door openbaar te maken dat onder individuele problemen een structurele oorzaak ligt. Je maakt van privéproblemen een sociale kwestie. Zoals te zien in de documentaireseries Klassen en Schuldig of bijvoorbeeld in een theatervoorstelling.
  2. Verandering eisen: hierbij maak je duidelijk dat het anders moet, je agendeert en eist dit. Bijvoorbeeld door een betoog te houden, actie te voeren op het Malieveld, spreektijd bij de gemeenteraad vragen of met een ingezonden brief in de krant.
  3. Verandering doen: je laat zelf zien dat het ook anders kan door nieuwe praktijken te ontwikkelen en deze zelf toe te passen, met als doel dat anderen dit uiteindelijk overnemen. Een methode die bijvoorbeeld ooit zo tot stand is gekomen is de Vroeg Eropaf-methodiek bij betaalachterstanden.

Bekijk de powerpointpresentatie van Mariël van Pelt.

Taak van Sociaal Werk

‘Politiseren is een van de taken van het sociaal werk. Naast dat je als sociaal werker mensen individueel begeleidt, heb je ook te maken met de omgeving. Hierbij kun je denken aan de organisatie rondom toeslagen, systemen en wachtlijsten. Loop je er bij het oplossen van een probleem tegenaan dat er een groter structureel probleem onder ligt? Dan is het belangrijk dat dit openbaar wordt. Je probeert zo op een andere manier mensen te helpen. Dat begint met signaleren’, aldus van Pelt.

‘Pak het probleem niet af, maar vraag hoe ze betrokken willen worden’

Openbaar én samen

Met behulp van het afwegingskader van Van Bouchaute en Vanderhulst (2022, p. 97) kun je er achter komen of politiseren de juiste manier is. Besluit je te gaan politiseren, dan volgt de hoe-vraag. In deze stap verzamel je zoveel mogelijk informatie over de kwestie, formuleer je de doelen die je wilt behalen, kies je een van de drie strategieën en denk je na over met wie je dit gaat doen. Zo kan bijvoorbeeld de beroepsvereniging een belangrijke partner zijn. Bepaal samen met de mensen om wie het gaat welke rol zij kunnen en willen spelen. ‘Pak het probleem niet af, maar vraag hoe ze betrokken willen worden en wat ze zelf kunnen’, verheldert Van Pelt. Bij politiseren gaat het er daarnaast om dat je niet achter de schermen lobbyt. Van Pelt benadrukt verder: ‘Doe het samen, niet alleen. Daarmee trek je het los van jou als persoon. Zo ben je minder kwetsbaar. Coalitievorming is dus heel belangrijk.’

Van lokaal naar landelijke invloed

‘Maar heeft het wel zin om dit lokaal te doen wanneer het probleem in ons landelijke systeem zit?’, vraagt een deelnemer van de Q&A zich af. Van Pelt: ‘Sommige dingen zijn inderdaad landelijk geregeld, maar dat wordt niet zichtbaar als je het probleem niet ook lokaal aankaart. Ook kun je de lokale overheid als medestander krijgen. Dit helpt. Daarnaast gaat politiseren niet alleen over politiek en het veranderen van beleid. Met politiseren probeer je ook het publieke denken te veranderen en kritisch te kijken naar hoe je eigen organisatie ongelijkheid en problemen onbewust in stand houdt.’

Tot aan de Tweede Kamer

Marc Mulder heeft zelf ondervonden hoe het is om te politiseren, nadat hij meerdere keren hetzelfde signaal voorbij zag komen tijdens zijn werk als schuldhulpverlener én door zijn eigen ervaringen met schulden in het verleden.

Wat is het structurele probleem?  

Mulder: ‘Op het moment dat er beslag wordt gelegd op je inkomen, wordt in de huidige situatie alles wat je overhoudt aan inkomen gebruikt om schuld af te lossen. Alleen een minimaal bedrag blijft over om van te leven. Tegelijkertijd kunnen andere schuldeisers, wanneer je die hebt, doorgaan met maatregelen, verhogingen en dreigen met afsluiting. Je moet deze andere schuldeisers ook een oplossing bieden, alleen is dat niet mogelijk door de beslaglegging op je inkomen.’ Lees meer in dit artikel.

Uiteindelijk is mede dankzij Mulders inzet in de tweede kamer een motie tot wetswijziging aangenomen. ‘Ik ben gestart door op allerlei plekken te zeggen dat het anders moet. Ik zag hoe ongelooflijk veel stress dit veroorzaakt. Na een tijdje kwam ik in gesprek met een deurwaarder die zich hierbij aansloot. Met behulp van een onderzoeker hebben we gezamenlijk een voorstel geschreven voor de Tweede Kamer, dit is inmiddels aangenomen. In de tussentijd hebben we veel contact gehad met ambtenaren.’ Wat verandert er? ‘In ons voorstel kunnen mensen ervoor kiezen andere schuldeisers te laten aansluiten bij het loonbeslag. Het is nu aan onze regering om dit daadwerkelijk te wijzigen in de wet.’

Verander het mensbeeld

Mulder leert ons dat we een coalitie moeten smeden met partners die dezelfde problematiek zien als jij. Politiseren is niet altijd makkelijk. In totaal duurde het proces twee jaar. ‘Maar alleen al het signaleren van een structureel probleem maakt mij verplicht het voor deze mensen op te nemen. Dat ik zelf ervaring heb met deze wanhoop, maakt dat ik hiervoor extra verantwoordelijkheid voel. Vaak gaat het over het veranderen van het heersende mensbeeld: bijvoorbeeld dat mensen niet willen betalen. Uit eigen ervaring weet ik dat ze het wel wíllen, maar niet kunnen’, vertelt Mulder.

'Realiseer je dat als jij iets signaleert maar er niets mee doet, er niemand anders is die het wel gaat doen.’

Juist jíj kunt iets doen

Mulder: 'Laat als hulpverlener weten wat je zelf van de structurele problemen vindt. Verwoord aan je cliënten dat je het ook niet eens bent met hoe dingen geregeld zijn, dat je vindt dat daar iets aan gedaan moet worden en dat je snapt dat het een vreselijke situatie is. Vervolgens kun je het aankaarten en een coalitie vormen. Politiseren dus. Realiseer je dat als jij iets signaleert maar er niets mee doet, er niemand anders is die het wel gaat doen.’

Armoedecoalitie Utrecht

In Utrecht is een dergelijke coalitie al een lange tijd actief onder de naam Armoedecoalitie Utrecht. Secretaris Marry Mos vertelt ons meer: ‘ArmoedeCoalitie Utrecht is een groot netwerk dat bestaat uit allerlei organisaties en mensen in de stad. Wij zijn opgericht met als doel de positie van mensen in armoede, hun eigen regie en de hulp- en dienstverlening daaromheen te verbeteren.’ Organisaties als De Tussenvoorziening, Leger des Heils, Buurtteams, de voedselbank, Al Amal en Stichting Leergeld vormen de coalitie. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen organisaties, belangenbehartigers en mensen met eigen ervaringskennis en fondsen. ‘We signaleren wat niet goed gaat en zetten dit op de lokale agenda. We verzamelen meer informatie over het probleem en kijken wie aan zet is om hier wat mee te doen. Ook verbinden we verschillende organisaties en mensen aan elkaar. We zorgen er ook voor dat iedereen van elkaar weet wat ze te bieden hebben. Zo worden voorzieningen makkelijker gevonden. Daarnaast is onze website een kennisbank. Hier verzamelen we informatie en proberen we mensen zo goed mogelijk door te verwijzen naar wie het wel weet’, vertelt Mos.

De krachten bundelen

Het netwerk vormt een driehoek tussen mensen met eigen ervaringen, hulp- en dienstverleners en beleidsmakers. Samen vormen zij het hart van de coalitie. Zo vertelt Jora Wolterink dat het voor ervaringsdeskundigen belangrijk is zelf aan te kunnen geven wat misgaat en om goede ideeën aan te dragen. Daarnaast lopen hulpverleners en beleidsmakers ook tegen dingen aan in regelgeving. Wolterink: ‘Dan is het goed om te zien dat je elkaars bondgenoot bent. Samen kom je tot verandering.’ Mos: ‘Door de krachtenbundeling kun je sneller actie ondernemen. Doordat we het gezamenlijk doen als organisaties, voelt het als iets van henzelf. De Armoedecoalitie bestaat alleen bij de gratie dat al die organisaties er hard voor lopen. Daarnaast hebben we in Utrecht geluk dat het goed aansluit bij de visie van de gemeente.’

Zelf geïnspireerd geraakt om te gaan politiseren?

Tien tips die naar voren kwamen tijdens de Q&A:

  1. Zet altijd de mensen zelf centraal en geef hen een podium: focus je op de problemen die zij ervaren en hoe je die kunt oplossen. Het gaat dan niet over welke partij welk belang heeft, maar om hoe je mensen die in armoede leven zo goed mogelijk kunt helpen.
  2. Koppel altijd naar de mensen die het aangezwengeld hebben terug wat er veranderd is.
  3. Realiseer je als sociaal werker dat beleidsmakers en de overheid niet per definitie je tegenstanders zijn. Zij willen ook vaak het beste voor inwoners, maar in de uitvoering werkt dit niet altijd. Juist jij kunt hen daarop wijzen. Zo help je elkaar.
  4. Politiseren is niet altijd makkelijk. Het vraagt moed en lef. Juist daarom is het belangrijk dat je dit samen doet.
  5. Betrek een onafhankelijke partij, zoals de sociaalraadslieden of trek op met de beroepsvereniging. Dit maakt het makkelijker om je stem te laten horen, ook als blijkt dat iets binnen je eigen organisatie niet goed loopt.
  6. De media kan een belangrijke partner zijn om dingen zichtbaar te maken als andere manieren niet slagen.
  7. Nog steeds geen succes? Vraag een gemeenteraadslid een dag met jou mee te lopen. Zo wordt het duidelijker waar jij in je werk tegenaan loopt.
  8. Creëer als werkgever of manager ruimte om politiserend werken mogelijk te maken binnen je organisatie.
  9. Zet zoveel mogelijk op papier waaruit blijkt dat een probleem niet één keer voorkomt, maar structureel is. Kennis is macht.
  10. Schaak op verschillende borden: binnen je eigen organisatie, bij de beroepsvereniging en in de lokale politiek.  

Challenge Armoede 2022

De Challenge Armoede 2022 is inmiddels voorbij, maar de informatie en opdrachten zijn terug te vinden op onze website. Met korte opdrachten doe jij kennis op waarmee je mensen in armoede en met schulden beter kunt helpen.

Bekijk de Challenge

Nieuwsgierig geworden naar wat de Armoedecoalitie Utrecht heeft gedaan? Lees het uitklapvenster hieronder, bekijk de andere voorbeelden uit hun presentatie of bezoek de website.

Fonds aanvragen

Wolterink geeft een voorbeeld van het werk. ‘Een signaal dat binnenkwam is dat fondsen voor individuele noden weinig benut werden. Het bleek dat dit deels komt door een drempel binnen hulpverleningsorganisaties zelf. De gedachte hierachter was dat aanspraak maken op een fonds niet bijdraagt aan gedragsverandering en zelfredzaamheid van mensen met financiële problemen.’ Het uitgangspunt was: ‘geen fondsaanvraag tenzij’. Dankzij de inzet van de Armoedecoalititie Utrecht is het uitgangspunt veranderd naar ‘fondsaanvraag, mits…’

Morele oordeelsvorming

Hoe heeft de coalitie dit gedaan? Het vooroordeel is bespreekbaar gemaakt in het kernteam van de Armoedecoalitie. Tegelijkertijd is met diverse hulporganisaties achterhaald waar dit vooroordeel vandaan komt. Met behulp van sessies over morele oordeelsvorming, begeleid door de Hogeschool Utrecht. Tijdens zo’n sessie wordt met afstand gekeken naar een casus: welke waarden zijn van toepassing en hoe zwaar wegen deze waarden? Deze afwegingen neem je als hulpverlener mee bij een fondsaanvraag. Ook heeft de Armoedecoalitie ingezet op het aantonen van het nut van een fondsbijdrage voor de cliënt. Om een fondsenaanvraag te vergemakkelijken is daarnaast de website utrechtsegeldzoeker.nl ontwikkeld. Hier kunnen hulpverleners eenvoudig vinden welk fonds het meest passend is.

Bron

Van Bouchaute, B., & Vanderhulst, N. (2020). Publiek gaan. Handelingskader voor politisering in het sociaal werk. In K. Boone, T. Boutsen, J. De Corte, F. Dhont, K. Hermans, E. Plovie, P. Raeymaeckers, S. Rommel, B. Van Bouchaute & N. Vanderhulst (Reds.) (2022). Publiek gaan! Politiserend handelen in het sociaal werk (pp. 94-124). Garant .