Powered by Movisie: 'Ik ben een betere mentor geworden voor mijn vrijwilligers’

Het verhaal van Monique

17 april 2018

Monique Zondag is publieksboswachter bij Staatsbosbeheer. Jaarlijks organiseert ze ruim 300 excursies op de Veluwe. Een flinke klus. Dankzij de inzet van een groep enthousiaste natuurgidsen lukt het haar om dit voor elkaar te krijgen. Voor het coördineren en aansturen van deze vrijwilligers heeft ze veel gehad aan de training Werken met Vrijwilligers van Movisie. We vragen haar naar de impact hiervan.

windkanter-powered-by-movisie

Wat doe je als publieksboswachter?

‘Ik ben veel buiten en probeer bezoekers – samen met een team natuurgidsen - een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Eigenlijk heb ik de mooiste baan die er bestaat. Maar het is ook wel veel organisatorisch en administratief werk. Jaarlijks ontvangen we hier zo’n 4.000 bezoekers. Eén van mijn taken is het bedenken en organiseren van de excursies die we in onze jaarbrochure aanbieden. Ik stuur een groep van 37 natuurgidsen aan en zorg dat ze op basis van hun wensen, kennis en beschikbaarheid worden ingeroosterd. Zelf draai ik ook mee natuurlijk.’

Wat zijn de eisen voor natuurgidsen?

‘Het is uiteraard belangrijk dat je voldoende kennis over de natuur hebt, maar vooral de beleving ervan op het publiek weet over te brengen. Nieuwe natuurgidsen lopen altijd eerst twee maanden mee alvorens ze zelfstandig voor een groep staan. Een aantal heeft een eigen specialiteit, waar ik natuurlijk bij probeer aan te sluiten. En de één wil iedere dag wel gidsen en de ander kan vanwege een full time baan hooguit één keer per maand. Maar dat is geen enkel probleem hoor’.

‘Ik heb door deze training meer inzicht gekregen in de verschillende facetten van het werken met vrijwilligers en mijn eigen rol hierin’

Hoe hou je hen gemotiveerd en betrokken?

‘Het waarderen en binden van vrijwilligers is heel belangrijk. Ze doen er veel voor en het moet voor hen ook leuk en zinvol zijn. Daarom voer ik met iedereen een individueel jaargesprek en organiseer ik diverse workshops en teamuitjes. Zo zijn we laatst met z’n allen naar de natuurfilm ‘Wild’ geweest, inclusief een ontmoeting met filmmaker Luc Enting. Ook hebben we de Oostvaardersplassen bezocht. Maar we doen nog heel veel meer’.

Waarom heb je de training Werken met Vrijwilligers van Movisie gevolgd?

‘Dit is onderdeel van het opleidingsprogramma voor alle vrijwilligerscoördinatoren van Staatsbosbeheer. Ik heb er veel aan gehad. Het coachen van vrijwilligers is toch wel een vak apart. Je hebt met heel veel verschillende typen mensen te maken en het is de kunst om hen op de juiste plek te zetten. Het aansturen van al die mensen is een intensief proces. Daarbij is het belangrijk om je eigen grenzen te stellen. Het is vaak zoeken naar dat ideale evenwicht. En je kunt het niet altijd en voor iedereen goed doen.’

Wat heb je van de training geleerd?

‘De training heeft mij echt een spiegel voorgehouden. Ik heb veel meer inzicht gekregen in de verschillende facetten van het werken met vrijwilligers en mijn eigen rol hierin.
In de training leer je te reflecteren op je eigen handelen. Het heeft mij de juiste handvatten gegeven om mijn vrijwilligers beter aan te sturen en te coachen. Ik vind het nog steeds heel inspirerend en leer ook veel van hen. Maar ik durf nu ook duidelijker grenzen te stellen. Samen vormen we een windkanter die wordt geslepen door de elementen’.

Werken met vrijwilligers: advies, training en coaching
De experts van Movisie ondersteunen organisaties bij de versterking en implementatie van vrijwilligersbeleid. Daarnaast geven zij op locatie workshops en (incompany) trainingen voor medewerkers van landelijke vrijwilligersorganisaties zoals Staatsbosbeheer, Scouting Nederland, het Nederlandse Rode Kruis, Unicef en lokale maatschappelijke organisaties waaronder zorginstellingen, welzijnsorganisaties, culturele instellingen en burgerinitiatieven. We koppelen daarbij inhoudelijke achtergronden en effectieve aanpakken aan praktische toepassingen en handige hulpmiddelen zodat deelnemers gelijk aan de slag kunnen. Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met Willem-Jan de Gast, wj.degast@movisie.nl.

Powered by Movisie
Dit artikel maakt deel uit van de campagne Powered by Movisie. Hier lees je de verhalen van de mensen achter onze resultaten. Bekijk alle verhalen.