Regenboogsteden Webinar Week: bijzonder inspirerend

Terugblik door Movisie-Expert Simon Timmerman

8 oktober 2020

De eerste editie van de Regenboogsteden Webinar Week kon rekenen op ruim 300 deelnemers. Movisie organiseerde deze bijzondere week van maandag 28 september tot en met vrijdag 2 oktober. Dit in plaats van een fysieke bijeenkomst. Elke middag was er een interessante online sessie over een LHBTI-gerelateerd onderwerp. In dit artikel blikt Simon Timmerman, organisator namens Movisie, terug op deze week. 

‘Door de beperkende maatregelen van de coronacrisis besloten we al voor de zomer om te kiezen voor een online variant van onze jaarlijkse bijeenkomst. Met ons team hebben we nagedacht over een conceptprogramma en partners uit het werkveld benaderd of zij een bijdrage wilden leveren. Het resultaat was een weekprogramma met elke dag een webinar’, vertelt Simon. 

Simon Timmerman maakt een selfie met computerschermen en collega's op de achtegrond.

Elke dag een webinar: waar gingen ze over? 

De week ging op maandag van start met een webinar die werd verzorgd door de Alliantie Gezondheidszorg op Maat, bestaande uit Rutgers, COC Nederland en Women Inc. Diverse sprekers en ervaringsdeskundigen gingen in op de vraag hoe je op lokaal niveau aan de slag kunt om zorg LHBTI-sensitiever te maken, waarom dat belangrijk is en wat de campagne Komt een mens bij de dokter inhoudt. 

Fayaaz Joemmanbaks van Colored Qollective was op dinsdag de hoofdspreker bij de webinar over hoe je LHBTI bespreekbaar maakt met jongeren. Er was hierbij veel aandacht voor het creëren van een ‘safe space’, de theorie van Intersectionaliteit (Kimberly Crenshaw) en heel veel praktijkervaringen.

Namens de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID) verzorgden Annelies Tukker, Bente Keulen en Myrthe Reijmer op woensdag een webinar over intersekse. Er werd uitgebreid informatie gedeeld over intersekse, seksediversiteit en de Nederlandse Intersekse Verklaring. Ook werd de vernieuwde handreiking ’10 keer vraag en antwoord over intersekse’ gepresenteerd. 

Bekijk 10 keer vraag en antwoord over intersekse

Op donderdag stond de webinar in het teken van de ‘Black Lives Matter’ beweging en de connectie met LHBTI-vraagstukken. Afiah Vijlbrief van Radar en Tamara Keers van Movisie vertelden over de achtergronden, de historische context, concrete en alledaagse ervaringen, praktijkvoorbeelden en beleidssuggesties. Marie Ricardo van COC Nederland was als gastspreker aanwezig.

De week werd op vrijdag afgesloten met een webinar die in het teken stond van de Movisie-publicatie ‘Driedubbel kwetsbaar, verkenning van de situatie van dak- en thuisloze LHBTI-jongeren in Nederland’. Els Meijsen van Movisie verzorgde deze sessie samen met Anya Wiersma en Jarrel Beets van De Tussenvoorziening die hun praktijkervaringen deelden. 

Download 'Driedubbel Kwetsbaar'

Visuele samenvattingen

De hele week was illustrator Hanna Maas aanwezig en zij heeft van elk webinar een unieke visuele samenvatting gemaakt. ‘Het is bijzonder om te zien hoe Hanna elke webinar op zo’n frisse visuele manier wist samen te vatten. We hopen dat deze illustraties mensen inzicht geeft en inspireert’, aldus Simon. Alle illustraties zijn hieronder te zien en eerder al verzonden aan alle deelnemers van de webinars. Ook maakte Hanna nog een visuele samenvatting van de Regenboogsteden Webinar Week als geheel. 

Download de visuele samenvattingen

illustraties-webinarweek.zip 15.6 MB

de samenvatting van hanna getekend
de getekende samenvatting webinar 1 regenboogweek
de getekende samenvatting webinar 2 regenboogweek
de getekende samenvatting webinar 3 regenboogweek
de getekende samenvatting webinar 4 regenboogweek
de getekende samenvatting webinar 5 regenboogweek

'Ik kijk terug op een hele geslaagde week. Om alles online te doen was voor ons ook nieuw, maar ik denk dat we een goede en werkbare vorm hebben gevonden om toch te kunnen leren en inspireren. We hebben al veel positieve reacties mogen ontvangen’, aldus Simon. Elk webinar werd bijgewoond door zo’n 50 tot 70 deelnemers. Dit waren voornamelijk uitvoerders en samenwerkingspartners van de Regenboogsteden en gemeenten die actief bezig zijn met LHBTI-beleid, maar ook sociaal professionals en andere belangstellenden.

📚Leestips van boekhandel Savannah Bay

Normaal gesproken staat de Utrechtse boekhandel Savannah Bay op onze fysieke bijeenkomsten. Voor de Regenboogsteden Webinar Week hebben ze voor elk webinar een filmpje opgenomen. In deze filmpjes werd elke keer naar aanleiding van het onderwerp van de webinar een leestip gegeven. Voor deze en andere leestips kun je terecht op hun website waar een speciale leeslijst is aangemaakt ter gelegenheid van onze webinars.

Wil je meer informatie, heb je vragen over de Regenboogsteden Webinar Week of een specifieke webinar? Neem dan contact op met Simon Timmerman van Movisie.