Samenwerken in de sociale basis

Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)

Een sterke sociale basis vormt het hart van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Werken aan een sterke sociale basis vraagt om heldere taken, rollen en verantwoordelijkheden voor iedereen: van buurtbewoners tot bestuurders en beleidsadviseurs bij gemeenten. Wie speelt welke rol? Wie heeft welke verantwoordelijkheid? En welke stappen zet je vanuit de gemeente?

In het GALA wordt gesproken van een beweging naar de ‘voorkant’. Dit betekent dat zowel beleid als de uitvoering daarvan goed aansluit bij de leefwereld van inwoners en dat er gekeken wordt naar de gevolgen ervan voor hun gezondheid (health in all policies). Dit vraagt om meer aandacht voor de invulling van samenwerking tussen inwoners, beroepskrachten en de gemeente. Bij het werken aan en in de sociale basis gaat dit om een heldere positionering van de betrokkenheid van inwoners bij plannen en projecten, maar ook over helderheid rondom rollen en verantwoordelijkheden.

Wie is wie

Wie spelen er nu in een rol in deze (nieuwe) samenwerking? En welke taken hebben zijn te vervullen? In de publicatie Sterke beleidsinterventies, sterke sociale basis worden er vijf actoren onderscheiden:

  • De gemeenteraad en B&W heeft als opdracht om de koers te bepalen met oog voor de behoeften en vragen van alle inwoners. Zij stellen een financieel kader vast en formuleren opgaven voor de ambtenaren. Vuistregels die hierin richting kunnen geven, zogenaamde leidende principeskunnen hierbij helpen.
  • Ambtenaren gaan met deze opgaven aan de slag, samen met sleutelpersonen,  inwonerservaringsdeskundigen, (sociaal) professionalsondernemers, religieus leiders, etcetera.
  • Buurtmakers zijn de actieve inwoners. Zij denken, beslissen en doen mee bij het realiseren van de gestelde opgaven. De buurtmakers balanceren tussen wat zij zelf kunnen doen en waar zij ondersteuning bij nodig hebben, bijvoorbeeld van andere buurtmakers. Buurtwijs.nl is een platform voor buurtontwikkeling waar je meer informatie kunt vinden over buurtmakers.
  • Sociaal professionals hebben als taak om goed hun professionele ruimte in te nemen, om zo te werken vanuit de normen en waarden die bij hun beroep horen (beroepscode). Voor de sociale basis betekent dit goed kunnen samenwerken met inwoners en hun netwerk. Specifiek voor het werken aan een sterk sociaal weefsel in de buurt waar ontmoeten en hulpuitwisseling centraal staat, biedt de reeks Wij in de wijk inspiratie voor de invulling van de samenwerking tussen buurtbewoners en professionals.
  • Vrijwilligers, kunstenaars en ondernemers vormen een groep die, net waar het past en mogelijk is, mee denken en meedoen.

De infographic Wie is wie in de wijk geeft een duidelijk overzicht van welke vrijwilligers en beroepskrachten er allemaal actief zijn in de wijk rondom ouderen. In de grote hoeveelheid organisaties, beroepen, functies en initiatieven is het gemakkelijk het overzicht te verliezen van wie nou precies wat doet. Deze infographic is erop gericht inzicht te bieden in wie belangrijke spelers zijn in het veld van ondersteuning en zorg én wat hun belangrijkste taken zijn.

Aan de slag

Een nieuwe samenwerking brengt ook uitdagingen met zich mee. Voor de gemeenteraad en B&W betekent dit bijvoorbeeld dat je ondersteuning kunt bieden, zodat:

  • er oog is voor de diverse geluiden van álle inwoners. Dit vraagt om aanpakken die daar recht aan doen. Denk bijvoorbeeld aan sleutelpersonen, of specifieke aanpakken om ouderen te bereiken en te betrekken. Zo werk je ook een optimaal draagvlak onder inwoners.
  • er aandacht besteed wordt in de visieontwikkeling en bestuursstijl aan manieren die de sociale basis ondersteunen, met expliciet aandacht voor mensen in een kwetsbare situatie.
  • er ruimte in de lange-termijnbegroting is om flexibel in te kunnen spelen op ontwikkelingen  en er een goed evenwicht gevonden wordt tussen politieke ambities en de intrinsieke en instrumentele waarde van de sociale basis.

Daarnaast is er een aantal uitdagingen waar je zelf mee aan de slag kunt gaan om te komen tot een goed samenspel in de sociale basis:

  • Geef het zeggenschap van inwoners effectief vorm. Doe het samen, wees proactief, flexibel, dichtbij en pak vraagstukken vroegtijdig aan. Onderken ook dat de gemeente soms moet participeren in bewonersinitiatieven, in plaats van andersom. Geef ruimte aan meerstemmingheid van inwoners.
  • Durf nieuwe wegen in te slaan en houd niet vast aan strategieën die niet werken. Zoek verbindingen tussen domeinen, denk bijvoorbeeld aan sociale sportinitiatieven of cultuuractiviteiten. En zorg dat de vernieuwing waaraan je werkt in beweging blijft.
  • Combineer de financiële taakstelling van de gemeente met inhoudelijke ambities. Lees hiervoor ook het artikel over Inkoop en het artikel over Outcomegericht werken.
  • Wees transparant in de samenwerkingsrollen met sociaal professionals. Soms ben je een partner, soms een opdrachtgever. Gebruik hiervoor de inzichten van de vijf condities voor succesvolle samenwerking.
  • Bekijk per wijk wat er nodig is, en stel een buurt-, wijk- of regio-agenda op. Lees hiervoor ook het artikel Aan de slag met de buurtagenda? Neem deze lessen mee.
  • Kies een bestuursstijl die past bij de sociale basis
  • Onderken dat de sociaal professional te sturen is, maar de persoonlijke en gemeenschappelijke sociale basis niet. Het gaat echt om het aansluiten bij de leefwereld.
  • Onderken dat het versterken van de sociale basis een lange adem vraagt.

De publicatie Sterke beleidsinterventies, sterke sociale basis biedt een krachtige analyse over het versterken van de sociale basis en welke beleidslogica’s en -interventies hierbij succesvol kunnen zijn.

Sociale basis

De sociale basis is datgene wat er altijd al is. Het gaat om iemands sociale netwerk, om organisaties in de directe leefomgeving en de gemeenschap waarin mensen leven. Mantelzorgers zijn een belangrijke schakel in de sociale basis, omdat zij verschillende rollen vervullen. Zij zijn iemands naaste in het sociaal netwerk, maar vormen vaak ook een link met de zorg- of welzijnsorganisaties. Het doel van het GALA is om een beweging naar ‘de voorkant’ te maken waarin meer aandacht is voor preventief werken, onder anderen door een stevige sociale basis neer te zetten. Deze beweging kan voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken. Overbelaste mantelzorgers hebben zelf ook zorg en ondersteuning nodig op één of meerdere vlakken. Om op een manier die bij hen past te kunnen blijven zorgen voor hun naaste(n).

Lees en bekijk: Wat is de sociale basis precies?

Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)

Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is een akkoord dat is opgesteld tussen de rijksoverheden, gemeenten (VNG) en zorgverzekeraars. Het doel van het akkoord is het bereiken van een gezonde generatie in 2040. In het GALA worden verschillende thema’s en akkoorden aan elkaar verbonden. Met als doel een integrale visie en aanpak op die thema’s die bijdragen op het gebied van preventie, gezondheid en een stevige sociale basis.

Lees meer over het GALA

Heb je vragen over het GALA en het maken van beleid rondom de sociale basis? Neem dan contact op met Roos Scherpenzeel (r.scherpenzeel@movisie.nl).