Schrijf je in voor de Movisie Scriptieprijs 2020

29 juni 2020

Ben jij recent afgestudeerd aan een masteropleiding van een Nederlandse hogeschool of universiteit? En gaat jouw scriptie over de aanpak of agendering van een maatschappelijk vraagstuk, of een nieuw perspectief hierop? Stuur je scriptie dan in en ding mee naar de Scriptieprijs 2020 van Movisie!

De inschrijftermijn is inmiddels verstreken. Begin november maken we de genomineerden bekend!

Nederland is een welvarend land, waar de meeste mensen gelukkig zijn en zich goed kunnen redden. Toch kampen we met sociale vraagstukken, zoals eenzaamheid, armoede en schulden, radicalisering, huiselijk geweld… Iedereen kan door allerlei oorzaken in een kwetsbare positie terechtkomen. Dat wordt nu tijdens de coronacrisis meer dan eens bevestigd en zichtbaar. Hoe kunnen we deze kwetsbaarheid verminderen of de gevolgen ervan verzachten? Wat werkt hier wel en niet bij? Wat vraagt dit van sociaal professionals, beleidsmedewerkers en vrijwilligers? 

Thumbnail

Scriptieprijs

Movisie reikt inmiddels al zeven jaar de Scriptieprijs uit. Met de Scriptieprijs wil Movisie als kennisinstituut de wetenschappelijke basis en effectiviteit van aanpakken in het sociale domein versterken en onderzoek naar kwaliteit, innovatie en professionalisering stimuleren. Deelnemers maken kans op een geldprijs van € 750,- en ondersteuning bij het schrijven van een artikel op de debatsite www.socialevraagstukken.nl. Er worden twee prijzen uitgereikt: één prijs in de categorie hbo-master en één in de categorie wo-master.

De jury

De jury van de Movisie Scriptieprijs bestaat uit:

 • Janny Bakker-Klein, voorzitter Raad van Bestuur van Movisie. 
 • Els Overkamp, hoofddocent Instituut Social Work  & senior onderzoeker bij het Lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning Hogeschool Utrecht
 • Monique Kremer, bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap Universiteit van Amsterdam 
 • Trix Cloosterman, bestuurslid Verdiwel en directeur Welzijn de Meierij
 • Marcel Ham, hoofdredacteur Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken
  De scripties zijn door de jury beoordeeld op de kwaliteit van het onderzoek, het innovatieve karakter en de kwaliteit van de presentatie.

De scripties zijn door de jury beoordeeld op de kwaliteit van het onderzoek, het innovatieve karakter en de kwaliteit van de presentatie.

Eisen voor deelname in 2020

 • Het betreft een masterscriptie op hbo of wo niveau.
 • Het eindcijfer is minimaal een 7,5.
 • De scriptie is tussen 1 september 2019 en 31 augustus 2020 ingeleverd en beoordeeld.
 • Het onderwerp van de scriptie betreft een onderzoek naar een aanpak, een agendering van een maatschappelijk vraagstuk of een nieuw perspectief hierop. Het onderzoek is relevant voor de Nederlandse praktijk en draagt bij aan een duurzame positieve verandering van mensen in een kwetsbare positie. 
 • In het reglement (pdf)  vind je een uitgebreidere toelichting op de thema’s en inhoud van de scripties die in aanmerking komen.

Reglement scriptieprijs 2020.pdf 174.49 KB

Vragen? Neem contact met ons op via scriptieprijs@movisie.nl.