Seksueel grensoverschrijdend gedrag in het lhbti+ uitgaansleven

Seksueel grensoverschrijdend gedrag staat de laatste tijd hoog op de politieke agenda. En terecht. De impact en de gevolgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn enorm. Uit onderzoek blijkt dat lhbti+ personen vaker slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Plegers zijn vaak bekenden, bijvoorbeeld een (ex-partner) of bekende uit het uitgaansleven. Verbeteringen in het lhbti+ uitgaansleven kunnen daarom positief bijdragen aan de preventie van seksueel geweld en onveiligheid.

Podcast grensoverschrijdend gedrag binnen lhbti+ netwerken

Uit het prevalentieonderzoek van het CBS (2020) blijkt dat lhbti+ personen vaker slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo geeft 25% van de homoseksuele mannen én 24 % van de biseksuele mannen aan dat zij ooit slachtoffer zijn geweest van één van de vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast is het opvallend dat biseksuele vrouwen (44 %) vaak te maken hebben met seksueel geweld. Bijna een kwart (23 %) van de lesbische vrouwen hebben seksueel geweld gerapporteerd. Uit onderzoek van TNN (2018) onder transgender personen is bekend dat 15 % te maken heeft gehad met verkrachting, 17% met opdringen van seks en 12% met gedwongen seksuele handelingen. Plegers van dit overschrijdende gedrag zijn vaak bekenden van het slachtoffer. Bijvoorbeeld een (ex-) partner of bekenden uit het uitgaansleven. Verbeteringen in het uitgaansleven kunnen daarom een grote rol spelen in de preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

podcast gasten seksueel geweld2

In een nieuwe podcastaflevering van Movisie gaat Simon Timmerman in gesprek met verschillende gasten over seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen lhbti+ netwerken en het uitgaansleven. Te gast zijn Joey Woudstra, werkzaam bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid in Amsterdam en Daan Walder, organisator van queer feesten in het Nijmeegse uitgaansleven. Ook onderzoeker Huiselijk en seksueel geweld Nelleke Westerveld schuift aan. Samen bespreken ze cijfers en huidige ontwikkelingen rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag, ervaringen van de gasten en kijken ze naar praktijkgerichte oplossingen. Ook geven ze antwoord op een belangrijke vraag van Thomas Garrod-Pullar, directeur van Stichting MenAsWell; een stichting voor mannelijke slachtoffers van seksueel geweld.

Of beluister de podcast op Youtube 

Movisie Talk in gesprek met Mariëtte Hamer en Saskia Daru over seksueel geweld

Gespreksleider Olaf Stomp gaat in gesprek met Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, en met Saskia Daru, senior projectleider sociale veiligheid, huiselijk en seksueel geweld bij Movisie. Mariëtte Hamer gaat in op haar opdracht en werk als regeringscommissaris. Ze benadrukt onder meer het belang van een cultuurverandering rond dit thema en het voeren van een maatschappelijk gesprek. Saskia Daru gaat onder meer in op de beschikbare effectieve interventies en het breed creëren van een sociale norm over welk gedrag wel en niet acceptabel is. 

Bekijk de 360 graden Movisie Talk aflevering 

Blog: de dreiging van seksueel geweld zorgt voor structurele sociale onveiligheid

Nelleke Westerveld gaat in haar blog 'Sociale veiligheid gaat over de dreiging van geweld' tijdens Orange the World in op de dreiging van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit zorgt voor sociale onveiligheid in het uitgaansleven en het publieke domein.

Lees haar blog

Meer weten?

Movisie zit samen met Rutgers, de GayKrant, Bi+ NL, en MenAswell in een kerngroep 'Consent binnen lhbti+ netwerken en relaties'. Deze podcast is gemaakt in samenwerking net deze kerngroep. Eerder vond er een online rondetafelgesprek plaats.