Slimme mix helpt jonge Amsterdammers aan werk

Nieuw: This is K!X Spotlicht

This is K!X Spotlicht mixt twee succesvolle methoden om mensen aan het werk te helpen. En dat lijkt te werken. In drie stadsdelen in Amsterdam zijn drie groepen gestart, speciaal voor jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar met een migratieachtergrond. De helft heeft inmiddels een baan.

Hoe raak je gemotiveerd en geïnspireerd voor werk? Voor sommige Amsterdamse jongeren en jongvolwassenen met een migratieachtergrond is daar een specifieke aanpak voor nodig. Geconfronteerd met bij voorbeeld discriminatie, een justitieverleden of problemen in de persoonlijke levenssfeer blijkt die stap naar werk lastig. Movisie heeft This is K!K Spotlicht ontwikkeld op verzoek van de gemeente Amsterdam. De naam Spotlicht komt uit de koker van deze gemeente. De stad maakt er al langer intensief werk van om mensen in de bijstand aan een baan te helpen. Zo zijn er Youth Spots waar jongeren op weg naar werk intensieve individuele ondersteuning krijgen door jobcoaches en jongerenadviseurs.

Programma

Afgelopen jaar hebben 38 Amsterdammers meegedaan aan This is K!K Spotlicht. Het programma bestaat uit acht trainingen van een dagdeel, een bedrijfsbezoek en een netwerkmeeting met certificaatuitreiking. Twee methoden zijn hierbij gecombineerd: This is Me! van Kennisplatform Integratie & Samenleving en K!X Works van Movisie. De eerste methode is speciaal voor jongeren met een migratieachtergrond die hun weerbaarheid willen vergroten. De tweede richt zich op statushouders en op de weg naar werk.

Train-de-trainer

Movisie en de gemeente Amsterdam werken met This is K!K Spotlicht nauw samen. ‘Gezien de vraag van de gemeente Amsterdam vonden we het logisch om de aanpakken van beide methoden te combineren’, zegt projectleider Jamal Chrifi. De eerste drie groepen die in drie stadsdelen draaiden, zijn begeleid door een Movisietrainer en twee co-trainers van de gemeente Amsterdam. De co-trainers gaan uiteindelijk het stokje overnemen.

Wie doen mee?

Deelnemers zijn stuk voor stuk mensen die in hun jonge leven al het nodige voor de kiezen hebben gehad, om uiteenlopende redenen. Volgens Chrifi is het daarom belangrijk dat er in de training aandacht is voor die persoonlijke tegenslagen. ‘Ze zijn het niet gewend daarover te praten. Maar dit is cruciaal om een stap vooruit te kunnen zetten.’ De deelnemers zijn gaan nadenken over hun levensrollen en levenslijn en hoe ze weer balans in hun leven kunnen krijgen. En de resultaten? Van de eerste groepen hebben twintig deelnemers inmiddels een baan. Zestien personen zijn in bemiddeling naar een baan.

Vervolg

De training krijgt een vervolg. Chrifi: ‘Movisie blijft de komende twee jaar betrokken in Amsterdam. We leiden de co-trainers intensief op en dragen het daarna goed aan hen over. We hebben gemerkt dat training geven aan een dergelijke groep niet eenvoudig is. Het vraagt om inzicht in groepsdynamica en natuurlijk om trainersvaardigheden.’ Er is inmiddels voor deze specifieke aanpak een methodiekhandleiding ontwikkeld.

Oproep

Movisie voert in 2020 in opdracht van het VSBfonds het K!X Works-programma uit in zeven gemeenten. Er is nog ruimte voor drie gemeenten. In deze aanpak focussen we ook op vluchtelingenvrouwen. Interesse? Neem contact op met Jamal Chrifi (j.chrifi@movisie.nl, 06 55 44 05 30).

Dit artikel verscheen eerder in ons relatieblad Movisies, nummer 1, maart 2020. Movisies verschijnt drie keer per jaar. Een abonnement is gratis.