Sociale sector op z’n kop!

 De kunst van het veranderen in zorg en welzijn
artikel - 13 maart 2014
Afbeelding bij Sociale sector op z’n kop!

Als manager kunt u uw dagen vullen met het doorploegen van alle beschikbare literatuur over leidinggeven bij veranderingen. U heeft echter wel wat beters te doen. Toch ontkomt u er niet aan om u te verdiepen in de kunst van het veranderen. De sociale sector staat op z’n kop! En dat gaat gepaard met verschillende managementdilemma’s. Speciaal voor managers in zorg en welzijn verschijnt eenmalig het magazine VerAnder dat u helpt bij het maken van uw keuzes.

Als manager in deze sector staat u onder grote druk als gevolg van de decentralisaties en bezuinigingen. Elke organisatie is zich ervan bewust dat zij ondernemender moet worden om te kunnen overleven. Geld verdienen is niet vies en zelfs noodzakelijk om uw passie te kunnen voortzetten. Passie en geld: hoe combineert u ze optimaal?

En hoe gaat u om met grote onzekerheden die er nog zijn: hoe gaat de gemeente haar beleid vormgeven? Wat betekent het wijkgericht werken voor uw organisatie? Wat is de uitwerking van nieuwe wetten? Wacht u eerst even alle beleidsontwikkelingen af of bent u al druk bezig uw eigen koers te bepalen?

Concullega’s

Ook de vraag of uw organisatie over twee jaar nog wel bestaat, is niet misplaatst. Van alle partijen op lokaal niveau wordt verwacht dat zij de handen ineen slaan. Tegelijkertijd wilt u het unieke van uw eigen organisatie behouden. Hoe zorgt u ervoor dat concurrentie de samenwerking met andere organisaties niet in de weg te staat? En is het juist wel of niet strategisch om hierin op te trekken met concullega’s?

Uw mensen

Intussen wilt u de professionals binnen uw organisatie goed meenemen in alle veranderingen. Hoe pakt u dit aan? Aan de ene kant wilt u hen een nieuwe richting op laten bewegen; aan de andere kant hebben zij ruimte nodig om zich te ontwikkelen en om ondernemend en zelfstandig te kunnen zijn.

VeraAnder

Om met al deze (en andere) dilemma’s om te gaan, heeft u de veranderkunst hard nodig. Helaas bestaat hét recept voor veranderen niet. De ingrediënten om u in de goede richting te helpen zijn er wel. Movisie heeft die verzameld in het eenmalig magazine VerAnder. Het zoomt specifiek in op de dagelijkse praktijk van managers in zorg en welzijn. Inclusief informatie, praktijkervaringen, tips en managementliteratuur.


Vijf dilemma’s centraal:

  • Sturen of ruimte geven?
  • Flexibel of een vaste koers?
  • Samenwerken of concurreren?
  • Geld verdienen of maatschappelijk relevant opereren?
  • Output of outcome?

Ben Tiggelaar

In een magazine over veranderen mag veranderheld Ben Tiggelaar niet ontbreken. Hij nodigt u uit om uw doel voor ogen te houden. Veranderen ziet hij als proces van vallen en opstaan, waarbij enkele principes uit de veranderkunde u kunnen helpen. “De grootste valkuil is dat je het allemaal zelf gaat doen en niet het geduld kan opbrengen om het aan je mensen over te laten.”