Subsidieregeling wil meer zeggenschap voor professionals stimuleren

Heb jij als professional ideeën over hoe je organisatie of gemeente de kwaliteit van begeleiding of ondersteuning aan inwoners kunt verbeteren? Heb jij goede ideeën over hoe jullie met meer plezier het werk kunnen doen? Wil je meer invloed hebben op de activiteiten die jullie doen voor de gemeente? Vraag dan subsidie aan bij het landelijk Actieplan Zeggenschap en realiseer je ideeën.

Gemiddeld geven medewerkers in zorg en welzijn hun zeggenschap een cijfer 6 en wenst 52%  meer zeggenschap te hebben. Minste invloed ervaart men op personeelsbeleid en op de eigen ontwikkeling, professionele autonomie wordt het hoogst gewaardeerd (). Dit zagen we ook al terug in de Grote Raadpleging van het Sociaal Werk (Movisie, 2020). Sociaal werkers geven hun eigen professionele autonomie een 6,9. Minste invloed ervaarden sociaal werkers op de caseload en de doorlooptijd van de ondersteuning. Dit heeft alles te maken met de invloed van de lokale overheid op het werk. Maar liefst 97% van de sociaal werkers geeft aan dat de lokale overheid invloed heeft op het werk (Accuralis, 2023).

Van meer zeggenschap door professionals wordt iedereen beter

Met meer autonomie en zeggenschap doen professionals met meer plezier en geluk hun werk en werken zelfs effectiever blijkt uit onderzoek (Humphrey e.a, 2007). Dit is hard nodig. Het sociaal werk staat de komende jaren voor veel, heel veel uitdagingen. Hoe zorgen we dat jonge mensen geïnteresseerd raken dit werk te doen? Hoe zorgen we ervoor dat professionals plezier houden in het vak en niet uitstromen? Hoe blijven sociaal werkers met plezier hun werk doen ondanks dat het werk complexer wordt? Dan moeten professionals hun beroep naar professioneel inzicht kunnen uitvoeren en op alle niveaus kunnen meebepalen hoe de ondersteuning wordt georganiseerd. Van meer zeggenschap door professionals wordt iedereen beter.

Professionele autonomie

Zeggenschap vergroten van professionals heeft een relatie met de begrippen `professionele autonomie` en het begrip `politiseren` die meer gangbaar zijn binnen het sociaal domein. Bij zeggenschap gaat het er om invloed kunnen uitoefenen op het beleid van de organisatie daar waar het de zorg betreft. Bij professionele autonomie gaat het erom dat je als professional doordachte keuzes kunt maken en zelf de richting van het handelen kunt bepalen. Autonomie is een onderdeel van zeggenschap. Bij politiseren ondersteun je mensen om individuele problemen publiek te maken. Hierbij stel je de manier waarop dingen in onze samenleving geregeld zijn ter discussie. Bij zeggenschap gaat het dus om de eigen positie van de professional te verbeteren, bij politiseren gaat het erom de positie van inwoner te verbeteren. Uiteindelijk gaat het bij zowel zeggenschap als professionele autonomie erom dat je in staat wordt gesteld om meer impact en kwaliteit te bieden. Lees hierover ook het artikel Politiseren kun je leren: 10 tips om samen armoede aan te pakken.

Nieuwe subsidieregeling

Het Ministerie van VWS erkent het belang van zeggenschap van professionals en heeft het landelijk Actieplan Zeggenschap opgezet om de professionele zeggenschap van professionals in de zorg, jeugdzorg en het sociaal werk merkbaar te versterken. Het actieplan heeft Movisie gevraagd dit plan te ondersteunen door het meer onder sociaal werkers bekend te maken. Tot nu toe hebben vooral veel zorgorganisaties subsidie aangevraagd, maar het Ministerie hoopt dat meer professionals uit het sociaal werk en de jeugdzorg een aanvraag gaan doen. Grijp dus je kans en maak je ideeën waar met een gesubsidieerd actieplan. 

Actieplan Zeggenschap

Het Ministerie van VWS heeft samen met diverse beroepsorganisaties, waaronder de BPSW en Sociaal Werk Nederland het landelijk actieplan zeggenschap voor professionals opgezet. Movisie ondersteunt dit gezamenlijke plan om de professionele zeggenschap van professionals in de zorg, jeugdzorg en het sociaal werk merkbaar te versterken. Op de website van het Actieprogramma tref je randvoorwaarden en veel gestelde vragen. Voorbeeldaanvragen van andere organisaties worden later nog toegevoegd.

Zeggenschap versterken. Waarom eigenlijk?

Bekijk deze Kennisclip van het Actieplan Zeggenschap  voor meer uitleg.

Bekijk onderstaande flyer waarin de werkwijze is toegelicht.

Infographic roadmap zorg jeugdzorg en sociaal werk