TEDxDelft: ideeën voor een krachtiger zorg en welzijn

artikel - 5 december 2013
Afbeelding bij TEDxDelft: ideeën voor een krachtiger zorg en welzijn

Op 4 oktober 2013 vond TEDxDelft plaats. Tijdens dit symposium deelden inspirerende sprekers uit sociaal maatschappelijke hoek hun visies, ideeën en antwoorden op de vraagstukken van deze tijd. Movisie was partner van TEDxDelft om bij te dragen aan een krachtiger zorg en welzijn, door buiten de kaders te kijken en sociaal innovatief denken te stimuleren. Hieronder een selectie van de vernieuwers die op 4 oktober 2013 op het podium stonden.

Dakloos en zelfredzaam

Het verhaal van ex-dakloze Jamal Mechbal gaat over hoop en eigen kracht. Dak-en thuislozenopvang Je Eigen Stek gaf hem de ruimte om zelf zijn leven weer op te pakken. Een opvang gerund door daklozen zelf, met ondersteuning van professionals. Voor sociale professionals betekent dit een andere rol: faciliteren van eigen kracht en rekening houden met de eigen regie van de cliënt. ‘Je kunt je tegen alles verzekeren maar niet tegen dakloosheid, terwijl het iedereen kan overkomen.’ Bekijk het filmpje op YouTube.

Omgekeerde ontwikkelingssamenwerking

Carin Boersma, programmamanager bij E-Motive, vindt dat de kracht van ontwikkelingssamenwerking ligt in het uitwisselen van ideeën en samenwerken met lokale partijen. Gelijkwaardigheid staat daarbij centraal, maar te vaak nog werken we top-down en denken we in termen van wij en zij. De praktijk laat zien dat deze aanpak ontwikkeling juist niet bevordert. We moeten anders gaan samenwerken: Wat kunnen wij leren van het Zuiden en zij van ons? ‘Vanuit een gelijkwaardige dialoog kan pas echt ontwikkeling op gang komen.’ Bekijk het filmpje op YouTube.

Systemen aan waarden aanpassen

Damaris Matthijsen, sociaal ondernemer, ging tijdens haar studie maatschappelijk werk op reis naar Suriname. Daar merkte ze dat de economie weinig respect had voor het menselijk leven in de wereld. Zij richtte Economy Transformers op: een gemeenschap van ruim 600 mensen, denkers en doeners uit verschillende disciplines die toewerken naar een economie en samenleving die weer in balans en in evenwicht is met mens en natuur. 'Als je doet wat vanuit jezelf komt, draag je vanzelf het beste bij aan de maatschappij.' Bekijk het filmpje op YouTube.

Empowerment voor klimaatverbetering

Anne Walraven raakte in haar ideeën over duurzaamheid geïnspireerd door de beroemde ‘I have a dream’-speach van Marthin Luther King. In de millieubeweging wordt namelijk veel vaker de nachtmerrie geschetst dan de droom. Ze richtte daarom de Bigmamma foundation op: een platform dat jonge mensen die werken aan klimaatverbetering wil verbinden en empoweren. ‘Hoe zou de wereld eruit zien als de jonge generatie aan het roer stond? En wat is het belang van vrouwelijk leiderschap voor duurzame ontwikkeling?‘ Bekijk het filmpje op YouTube.

Tapdansen in Instanbul

Marije Nie maakt muziek met haar voeten en komt al tapdansend in contact met mensen over de hele wereld. Zij maakte hierover de film One Million Steps, die zich afspeelt in de straten van Istanbul en waarvan de opnames werden onderbroken door de protesten in het Gezi Park. Zij kwam ze er achter dat bij het tapdansen, maar ook in het leven, het ritme meer bepaald wordt door de stilte dan door de beats. ‘Volgen we automatisch een pad of staan we open voor nieuwe uitdagingen en creatieve keu-zes?’ Bekijk het filmpje op YouTube.

Zie voor meer informatie www.movisie.nl/tedxdelft.