Terugblik Congrestival: stop discussiëren en start met creëren

20 september 2018

In de nazomer van 2018 verzamelen zich opnieuw pioniers, wetenschappers en ondernemers uit het medische en sociale domein op uitnodiging van acht organisaties in Utrecht. Samen vormen zij voor de tweede keer de kenners en kennissen van het Congrestival Sociaal & Gezond. De rode draad van deze editie: hoe creëren we een sterke basis in onze buurten voor een vitale samenwerking tussen sociaal en gezond?

Eerder was deze vraag op de sociale media en op fora kenbaar gemaakt. Om het motto ‘iedereen is de hoofdgast’ kracht bij te zetten, zijn alle aanwezigen tijdens de dag in de Utrechtse Metaal Kathedraal uitgedaagd om lastige kwesties in te brengen en naar oplossingen te zoeken.

Hacketons

In de middag waren er twee hacketons, waarin deelnemers zich bogen over ‘de wicked problems’ of te wel over ‘taaie kwesties’. De wil om elkaar te helpen bleek ontzettend hoog. Benieuwd naar het verslag hierover? Maak een profiel aan op https://www.1sociaaldomein.nl en kijk op de tijdlijn (‘draag bij’).

Bekijk ook de video-impressie van het Congrestival 2018:

Interviews: Femke Mostert (www.femkemostert.nl)
Camera & Montage: Mark van Rotterdam (www.rotterdam-vormgeving.nl)

Touwtje uit de brievenbus

Kinderboekenschrijver en oud-politicus Jan Terlouw geeft tijdens het Congrestival een mini-college. Hij spreekt over de kracht van elk verhaal en deelde wat zijn recente uitspraak over het touwtje uit de brievenbus duidelijk had gemaakt: de problemen waar wij als samenleving voor staan lossen wij niet op als wij elkaar niet meer gaan vertrouwen. Terlouw legt het verband tussen het geven van vertrouwen, en het geven van vrijheid en verantwoordelijkheid. Het dragen van verantwoordelijkheid en het hebben van plichten zorgen ervoor dat iemand erbij hoort, onderdeel is van de gemeenschap. Dit sociale contact maakt weer dat iemand ook gezonder is. ‘Ik ben er van overtuigd dat mensen gezonder zijn, gelukkiger zijn, een beter mens zijn, als je dingen samen doet.’ Een week later zal hij bij omroep MAX commentaar geven op de Troonrede, met daarin de zinsnede: Leven we in Nederland wel voldoende met elkaar en niet te veel naast elkaar?

Jan Terlouw tijdens Congrestival 2018

Iedereen is de hoofdgast

De locatie en de gasten brengen in het Hemelrijck, de Herberg en de Muziekkapel duidelijk het beste in elkaar naar boven. Ze stappen de dag binnen door de grote rode boog van Socialrun, helemaal in de stemming  door de uitnodigingsdans van PRA Muziektheater. Vervolgens leren ze elkaar beter kennen door het speeddaten met het SteekjeLos-spel. En dat werkt.

Bij het Congrestival draait het om de bijdrage van iedere bezoeker en die komt het best uit de verf in korte, informele contacten die vaak heel waardevol zijn. De muzikale dagvoorzitter Femke Mostert en artistiek leider Martin van de Lustgraaf leggen de spelregels uit: ‘Iedereen is de hoofdgast en draagt bij. Je hecht aan je vrijheid, dus ga en sta waar je wil en haak op elk moment aan. Je hoeft niet van te voren in te tekenen.’ En: ‘Je aandacht is beperkt: dus vandaag geen lange spreekbeurten, maar 34 korte, inspirerende sessies en korte colleges zodat er meer tijd overblijft voor boeiende onderlinge contacten. Dat is de kracht van het Congrestival. We zijn hartsvrienden en -vriendinnen voor tenminste één dag. Wil je iemand spreken? Laat het onze koppelaars weten. Zij gaan voor je op zoek.’

Mini-workshops

Naast het mini-college van Jan Terlouw is er de keuze uit diverse mini-workshops van een praktijk naar keuze, op telkens weer een andere bijzondere plek. Zo is er in het Theaterlab een sessie van ANWB automaatje, over vrijwilligers die minder mobiele plaatsgenoten helpen. In het zogenoemde Hemelrijck is aandacht voor het project Goed bezig! , dat als doel heeft bij mensen met een lagere sociaaleconomische status de zelfredzaamheid, gezonde leefstijl en participatie te verhogen.

Tijdens de lunch komt het Catching Cultures Orchestra in actie met muziek door ex-vluchtelingen, kan men zich bijscholen bij de mini-colleges die gegeven worden door experts en topsprekers uit het domein. Zo spreekt Machteld Huber, oprichter Alles is gezondheid, over het concept ‘positieve gezondheid’. Eric Steegers van het Erasmus MC stelt dat de postcode van je geboorteadres bepalend kan zijn voor je gezondheid. En Nicole Kort – arts, doof, blind én hardrenner – demonstreert wat zij doet als ambassadeur voor Uniek Sporten Groningen.

Workshop tijdens Congrestiva 2018

Toevallige ontmoetingen

Het geheim van het Congrestival? De informele toevallige ontmoetingen tussen huisarts, buurtsportcoach, sociaal werker, vrijwilliger en ervaringsdeskundige. Samen sterk met een goed verhaal over gezond en sociaal. Alle aanwezigen zingen dan aan het eind van de dag ook graag mee met het lied dat Femke Mostert, muzikale dagvoorzitter, tijdens de dag in elkaar had gezet. Het refrein op de wijze van ‘In ‘t kleine café aan de haven’ galmt door de kathedraal: ‘Stop discussiëren en start met creëren. Congrestival zorgt voor vruchtbare grond.’

Bekijk de volledige foto-impressie.

Het Congrestival Sociaal & Gezond 2018 werd op 12 september georganiseerd door Movisie, Alles is Gezondheid, FNO zorg voor Kansen, Gezond in… (Pharos en Platform31) en de NFACTORY en kwam tot stand met medewerking van Sociaal Werk Nederland en de RIVM. Het Congrestival is een kruising tussen een inhoudelijk congres en een vrolijk en verbindend festival, waar de verbinding werd gezocht tussen de gezondheidszorg en het sociaal werk door middel van spraakmakende initiatieven en praktijken.