Terugkijken: webinar De aanpak van discriminatie met Hanneke Felten

Wat werkt bij het verminderen van discriminatie? In Nederland zijn er verschillende landelijke en lokale aanpakken ontwikkeld om discriminatie te voorkomen en te verminderen. Maar welke aanpak is effectief? En wat moet je als gemeente juist niet doen bij het bestrijden van discriminatie op het gebied van etniciteit, huidskleur, beperking, religie, sekse en seksuele gerichtheid? Daarover ging het webinar van 12 mei 2022 met Hanneke Felten, met focus op de aanpak van arbeidsmarkt- en stagediscriminatie.

Kijk het webinar terug

Movisie-expert Hanneke Felten in gesprek met Stefano Frans (voorzitter van de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie en beleidsadviseur Anti Discriminatie Bureau Zeeland) en Samia Boukhizzou (bestuurslid JOB MBO). Gespreksleider is Dyonne van Haastert.

Discriminatie op de werkvloer is een hardnekkig probleem

Een cliënt die niet door jou geholpen wil worden vanwege je huidskleur of hoofddoek. Discriminatie is bijvoorbeeld voor zorgmedewerkers iets dat blijft terugkeren. Mede door de opkomst van de Black Lives Matter-beweging is de aandacht voor discriminatie ook in Nederland sterk toegenomen. Er is een groeiend besef ontstaan dat het nog steeds in alle domeinen van de samenleving voorkomt. En het blijkt dat in de zorg en welzijn sector zelfs één op de vijf medewerkers discriminatie op de werkvloer ondervindt (Ipsos 2021). Bekijk onderzoek naar hoe je discriminatie in de zorg aanpakt.

Wat werkt bij het aanpakken van arbeidsmarkt- en stagediscriminatie?

Wat zijn effectieve manieren om dit probleem aan te pakken? Movisie nam een zestal aanpakken onder de loep en checkte in meer dan 150 wetenschappelijke studies of het aannemelijk is dat deze werken. Conclusie uit het onderzoek is dat deze aanpakken op zich zelf een bijdrage kunnen leveren, maar dat er verschil gemaakt kan worden door een integrale aanpak. Lees ook: De Staat van het Onderwijs: stagediscriminatie blijft een probleem.

Wat kunnen gemeenten doen?

Het begint allemaal met, wat de onderzoekers noemen, het stellen van sterke sociale normen. Om gemeenten te ondersteunen en te helpen bij de aanpak van discriminatie is door Movisie, in opdracht van het ministerie van BZK, in 2018 de handreiking Antidiscriminatiebeleid voor gemeenten ontwikkeld. In de handreiking worden onder andere verschillende onderzoeken naar effectieve methodieken en lokale best practices samengevoegd. Aangezien er sinds 2018 veel nieuwe voorbeelden zijn van lokaal beleid en interventies heeft Minister Bruins Slot Movisie gevraagd om de handreiking te actualiseren. Deze geactualiseerde handreiking verschijnt in de loop van 2022.

In onderstaande korte informatievideo zie je tips voor gemeenteraadsleden bij arbeidsmarkt- en stagediscriminatie.

Wat doet Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS)?

KIS bracht bijvoorbeeld een rapport over mbo stagediscriminatie uit waarin verschillende oplossingen worden beschreven om stagediscriminatie te voorkomen. Op basis van de wetenschappelijke literatuur om arbeidsmarktdiscriminatie te bestrijden, selecteerde KIS vijf werkzame mechanismen en bekeek in hoeverre ze toepasbaar zijn op de mbo-stagemarkt:

  1. Elkaar leren kennen om vooroordelen te verminderen,
  2. Objectief werven en selecteren,
  3. Het gesprek aangaan als omstander,
  4. Sociale normen en verantwoording afleggen,
  5. Bewustwording.

Beluister een interview met Hanneke Felten over stagediscriminatie op Radio Wetering.

Beluister de podcast op NPO Radio 1 met Hanneke Felten: Hoe we effectief discriminatie aan kunnen pakken

Lees ook het interview met Stefano Frans: ‘Discriminatie is niet aangeboren, maar aangeleerd. We kunnen het veranderen!'

Een startpakket met kennis over het sociaal domein

Voor welke uitdagingen staan nieuwe gemeenteraadsleden? En hoe kan Movisie hen ondersteunen met handvatten en kennis over het sociaal domein? Movisie ontwikkelde een gratis startpakket over vier belangrijke thema’s: Bestaanszekerheid (hier terug te kijken), Zelfbeschikking (hier terug te kijken), De menselijke maat (terug te kijken) en De aanpak van discriminatie. Elk startpakket bestaat uit een webinar met een expert en iemand om wie het gaat plus een handig kennisdossier.

Bekijk hier het startpakket