Tips voor het betrekken van vrouwen bij de inrichting van de openbare ruimte

In een tv- en radio-uitzending besteedde Pointer aandacht aan de ervaringen van vrouwen en meiden in de openbare ruimte. Veel vrouwen voelen zich namelijk onveilig op stations, in het openbaar vervoer en in parken en bossen. In de uitzending kwam associate lector Krista Schram aan het woord. Zij werkte mee aan het onderzoeksrapport ‘Ruimte voor Meiden op Zuid’. In dit onderzoek is gekeken naar de beleving van de openbare ruimte door jonge vrouwen. Wij spraken met Krista Schram over haar onderzoek.

Het onderzoek beschrijft een aantal ontwerpprincipes over hoe de openbare ruimte in te richten is op een manier dat jonge vrouwen zich welkom en veilig voelen. Ook zijn er tips naar voren gekomen over hoe jonge vrouwen betrokken kunnen worden bij de inrichting van de openbare ruimte. Het onderzoek was een samenwerking tussen Hogeschool Inholland, verschillende Nederlandse universiteiten, de gemeente Rotterdam en jonge vrouwen zelf. 

Tips voor ontwerp van de openbare ruimte

‘De ontwerpprincipes uit het onderzoek kunnen door gemeenten gebruikt worden als checklist,’ aldus associate lector Krista Schram. ‘Ga eens met meiden zelf naar een park of een plein om te kijken of deze plek voldoet aan de wensen van deze jonge vrouwen. En evalueer ook achteraf of een bepaalde inrichting van de openbare ruimte ook daadwerkelijk alle verschillende groepen aantrekt die beoogd waren.’ 

Verder lezen?

Dit artikel verscheen op de website van het programma Veilige Steden.

Lees het volledige artikel