Uitgelicht: professional met een roze bril

‘Het is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt om jezelf te kunnen zijn.’ Dit vindt Edith Merks, sociaal cultureel werker bij Clup Welzijn in Purmerend. Ze maakt zich hard voor een specifieke aanpak voor jongeren met lesbische-, homoseksuele-, biseksuele- of transgendergevoelens (LHBT’s). Uitgangspunt bij haar aanpak is het creëren van herkenbaarheid: ‘Hoe meer herkenbaarheid, hoe meer er wordt geaccepteerd’. Edith werd door Movisie geïnterviewd in de serie ‘professional met een roze bril’.

Bekend maakt bemind

Sinds 2012 is Edith betrokken bij het jeugdbuurtwerk voor basisscholen en het voortgezet onderwijs in Purmerend en omgeving. Op het voortgezet onderwijs ontwikkelde zij het project Roze en de Regenboog. Dit is een project waarin homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenders bespreekbaar wordt gemaakt, want: ‘bekend maakt bemind’. Ervaringsdeskundigen doen hun uit-de-kast-verhaal in de klas bij het voortgezet onderwijs en er wordt spelenderwijs gediscussieerd en gesproken over het onderwerp. Edith: ‘Recent hebben we met dit project oP’end Minded georganiseerd. Een feest vol met workshops, informatie, make-up en optredens waar iedereen zichzelf kan zijn. Aandacht voor LHBT is belangrijk, maar niemand wil met een sticker op zijn hoofd lopen’.

Religie en LHBT

In haar werk heeft Edith belangstelling voor religie en LHBT. ‘Religie is een grote uitdaging, omdat mensen heel vaak regels en omgangsvormen toedichten aan Bijbel, Koran of Thora’, vertelt Edith. Voorafgaand aan oP’end Minded is er samen met de religieuze vrijwilligers uit de doelgroep samen met de Taborkerk een roze kerkdienst georganiseerd. ‘Dat was heel bijzonder. Ik ben nu ingangen bij andere gelovigen aan het zoeken. Met name het gesprek met moslims vind ik op dit moment een uitdaging. Ik heb inmiddels gepraat met mijn favoriete Islamitische slager, het hoofd van de Islamitische school en mijn Islamitische collegae in het werkveld’.

Leren van je netwerk

Edith heeft contact gezocht met Stichting Transgenders Noord Holland. Door met hen de samenwerking aan te gaan leert ze veel van mensen met LHBT-gevoelens. ‘Mijn netwerk bestaat dus uit mensen uit de doelgroep.  Voordat deze stichting bestond, ben ik op straat op iemand afgestapt, waarvan ik wist dat het lichamelijk eerst een man was. Ik ben uit interesse gaan vragen. Dat was het begin van het project Roze en de Regenboog. Ik had nooit gedacht dat het zo succesvol zou worden’.

Bespreekbaar maken

Het bespreekbaar maken van seksuele- en genderdiversiteit is belangrijk. Edith doet dit door te discussiëren over stellingen en situaties die jongeren herkennen. Daarnaast nodigt ze jongeren uit om ervaringen te delen. ‘Zowel op het algemene vlak als op het LHBT-specifieke vlak. Hoe meer herkenbaarheid, hoe meer er wordt geaccepteerd. Ook als je heteroseksueel bent, moet je het gevoel hebben dat het over jou gaat. Over jouw vrienden en familie en jouw leefomgeving. Want door het gevoel van betrokkenheid, zal acceptatie vergroten’.

Meerwaarde

Het belang van een specifieke aanpak voor LHBT’s merkt Edith nog elke dag. ‘Ik heb in mijn leven gezien dat het niet altijd wordt geaccepteerd als je jezelf bent. Je moet sterk in je schoenen staan om het ‘onbekend met … maakt onbemind’ principe de baas te kunnen zijn’. Regelmatig ziet Edith ook onderzoekscijfers verschijnen. ‘Er zijn veel jongeren die niet meer willen leven, omdat ze zichzelf niet kunnen zijn. Wat ik doe is maar een klein stukje. Maar als ik een klein stukje kan betekenen in iemands leven, dan maakt dat mij gelukkig’.

Gouden tip

'Wees jezelf. Ik denk dat dat in alle gevallen het geheim is.’ Dat is de gouden tip van Edith aan u als collega-hulpverlener. Daarnaast wil Edith u nog iets meegeven: ‘Wees niet bang om vragen te stellen aan iemand. Juist door te vragen aan mensen kunnen we zoveel van elkaar leren’.

Wilt u ook vertellen over uw aanpak voor LHBT's

Edith Merks is de eerste in een serie over professionals met een roze bril. Bent uzelf of kent u een professional die zich hard maakt voor een aanpak voor LHBT’s? Laat het Movisie dan weten. Movisie plaatst voorbeelden uit de praktijk in de Pink Link LHBT-emancipatie nieuwsbrief. Op deze manier inspireert u collega-hulpverleners en helpt u hen verder. Voor vragen en interesse mail naar Ceronne Kastelein, c.kastelein@movisie.nl.