Is uw Wmo-raad toekomstbestendig?

Lees meer over het trainingsaanbod van het kennisprogramma cliëntenparticipatie
artikel - 27 september 2013
Afbeelding bij Is uw Wmo-raad toekomstbestendig?

De zorg- en welzijnssector is in beweging, net als gemeenten en cliëntenorganisaties. Er gaat een hoop veranderen, ook op het gebied van beleidsparticipatie. Hoe worden burgers -kwetsbaar en vitaal- betrokken bij alle ontwikkelingen? Het kennisprogramma cliëntenparticipatie is al een aantal jaar bezig met deze vraag.

In het zoeken naar nieuwe wegen om burgers te betrekken, komen we op veel plekken in het land. We zien de laatste tijd bij gemeenten de behoefte ontstaan om na te denken over de toekomst van cliëntenparticipatie en burgerparticipatie. Ons kennisprogramma voorziet in workshops en lezingen waarin deze vraag centraal staat, onder andere gebaseerd op de MOVISIE publicatie Modellen voor lokale participatie.

Actuele vragen van Wmo-raden

Veel vragen waar het kennisprogramma clientenparticipatie mee te maken heeft, komen van cliëntenraden en Wmo-raden. Voldoen de huidige institutionele raden nog in de toekomst? En hoe moet een Wmo-raad inspelen op de veranderingen? Hoe positioneert u zich naar de gemeente toe en zorgt u ervoor dat de stem van de cliënt en burger gehoord wordt? Waar staat u als Wmo-raad en wat wilt u de komende jaren bereiken? Hoe gaat u om met de regionalisering? En hoe zorgt u voor een integrale manier van kijken en werken? En kunt u wel alle doelgroepen die naar de gemeenten komen vertegenwoordigen? Ook dit zijn vragen waar het kennisprogramma mee uit de voeten kan. Sinds 2009 hebben wij brede kennis verzameld en ontwikkeld met het veld. We hebben uitgebreide ervaring in het trainen en ondersteuning van Wmo-cliëntenraden. Alle trainingen worden op maat gemaakt voor specifieke vragen die in een raad leven. De onderwerpen kunnen ook gecombineerd worden in een training. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om uw vragen en wensen te spiegelen aan ons aanbod.