Vacature K3: Beste Gert, kies voor diversiteit!

Een brief aan Gert Verhulst

'Ik gun mijn plaatsje binnen K3 aan iemand anders', aldus Klaasje. Ze liet deze week weten dat ze gaat stoppen als lid van de Vlaams-Nederlandse muziekgroep die vooral onder jonge kinderen zeer populair is. Tijdens de persconferentie blijkt dat de ‘nieuwe Klaasje’ niet perse een meisje hoeft te zijn. Simon Timmerman van Movisie ziet de ontstane vacature als een uitgelezen kans voor K3-baas Gert Verhulst om bij te dragen aan meer zichtbaarheid en acceptatie van diversiteit en schreef hem een brief.

Beste Gert, 

Ik hoop dat je een beetje bent bijgekomen van alle commotie rond het aanstaande vertrek van Klaasje, want ik zou graag met je meedenken over deze vacature bij K3. Ik denk dat dit voor jou en K3 een geweldige kans is om bij te dragen aan meer zichtbaarheid en de acceptatie van diversiteit. Een heleboel jonge fans zouden daar ontzettend veel baat bij kunnen hebben.

In de wereld van K3 is er al aandacht voor diversiteit. Zo wordt er in één van de vele hits al gezongen over ‘Alle kleuren van de regenboog’. Diversiteit op het gebied van seksualiteit, gender en genderrollen kreeg uitgebreid aandacht in het nummer ‘Prinsesje en Superman’. En in de videoclip van ‘Altijd blijven dromen’ kunnen we al meegenieten van een liefdevolle kus van twee meisjes. Het is zeer waardevol, maar daarnaast ook ontzettend belangrijk, dat deze diversiteit op deze positieve manier wordt bezongen en gevierd. 

'Het is ontzettend belangrijk dat jonge kinderen het goede voorbeeld zien'

Tot nu toe heeft K3 altijd bestaan uit witte mensen, die zich allen identificeren als vrouw, allen hetero en zonder zichtbare beperkingen. Onder de enorme groep fans zullen namelijk een heleboel kinderen zijn die K3 adoreren, maar misschien niet altijd iets van zichzelf herkennen. Positieve rolmodellen waarin ze zich kunnen herkennen zijn ontzettend belangrijk voor jonge mensen, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Rolmodellen kunnen helpen bij zelfacceptatie, maar bieden ook hoop en houvast. Vorig jaar introduceerden de jeugdserie SpangaS het non-binaire personage Lesley. Daarmee werd zonder het te problematiseren, zichtbaarheid en aandacht gegeneerd aan iemand die zich niet identificeert als een jongen of meisje. 

Mijn collega’s bij het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) publiceerden vorig jaar de studie ‘Opgroeien zonder vooroordelen’. Hierin onderzochten zij wat werkt in het verminderen van vooroordelen en discriminatie onder kinderen op de basisschool. Juist onder deze leeftijdsgroep zitten veel fans van K3. En wat blijkt: het is ontzettend belangrijk dat deze jonge kinderen het goede voorbeeld zien, oftewel ‘extended contact’. Deze contacttheorie stelt dat als je ziet dat mensen die op jou lijken bevriend zijn met mensen die tot een andere groep behoren, je houding positiever wordt tegenover de persoon die ‘anders’ is. Dit komt doordat dat dan de sociale norm is. Ook het zien van diversiteit in vriendschappen in de media, boeken, verhalen of muziek draagt enorm bij. Vooroordelen en discriminatie kunnen verminderen doordat kinderen zien dat mensen met diverse achtergronden hele goede vrienden zijn.

Het zou daarom geweldig zijn als jij de kracht van K3 kunt inzetten om komende generaties te laten inzien dat diversiteit mooi en waardevol is, zodat vooroordelen en discriminatie verminderen. In Vlaanderen en Nederland is ongetwijfeld veel zangtalent aanwezig die jouw K3 zou kunnen helpen aan deze zichtbare diversiteit.
 
Ik weet niet of je de vacaturetekst al af is? Wellicht kunt u toevoegen dat je expliciet niet-witte mensen uitnodigt om te solliciteren, maar ook mensen die als K3-lid op een podium willen stralen in hun diversiteit ten aanzien van een beperking, religie, seksuele oriëntatie en genderidentiteit of vluchtelingen achtergrond. 
  
Beste Gert, ik wens je heel veel succes in je zoektocht naar het nieuwe K3-lid. Grijp deze unieke kans in het belang van een heleboel kinderen. Kies voor diversiteit!

Met vriendelijke groet, 

Simon Timmerman, onderzoeker Inclusie en diversiteit en adviseur Regenboogsteden bij Movisie

PS Als deze sollicitatieprocedure is afgerond, kunnen we het misschien nog eens hebben over het gebruik van stereotypen?