Verdieping op het Vlaggensysteem [beeldverslag]

Lanceermiddag gemist? In 8 tekeningen een terugblik en een uitleg over Buiten de Lijnen
artikel - 1 november 2016

Honderd gelukkigen waren eind oktober aanwezig bij de lancering van Buiten de Lijnen, de verdieping op het Vlaggensysteem. De veelgebruikte methode binnen de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg is populair en dat werd deze zomer snel duidelijk. Binnen no-time was deze bijeenkomst vol. Voor diegene die het gemist heeft: in 8 tekeningen een samenvatting.

Wanneer je met kinderen en jongeren werkt, weet je dat seks een lastig thema kan zijn. Veel professionals zijn geneigd elke vorm van seksueel gedrag als grensoverschrijdend te zien, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Het Vlaggensysteem biedt raad!

De 6 criteria en 4 kleuren vlaggen van het Vlaggensysteem helpen je seksueel gedrag te duiden en te beoordelen.

Na het beoordelen volgt een gesprek over het seksuele gedrag van de kinderen of jongeren.

Een gepaste pedagogische reactie is belangrijk. Tools om dit gesprek te ondersteunen zijn er, waaronder de tekeningen van het Vlaggensysteem en Oké?! Spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Buiten de Lijnen is een verdieping, aanvulling en onderbouwing op het Vlaggensysteem. Het zoomt in op kinderen en jongeren met een beperking en een trauma. Dit vraagt soms om een andere aanpak van hun seksuele gedrag. Daarnaast leer je met een gendersensitieve en cultuursensitieve blik het Vlaggensysteem toepassen.

Kinderen en jongeren met bijzondere behoeften vragen extra aandacht van jou als professional. Buiten de Lijnen helpt je jouw reactie te verfijnen afgestemd op deze kinderen en jongeren.

De beoordelingsvlaggen blijven dezelfde bij Buiten de Lijnen. Je pedagogische reactiewijze verandert echter wel vaak bij de specifieke doelgroepen. In 2017 traint Movisie professionals die bekend zijn met het Vlaggensysteem in de verdieping uit Buiten de Lijnen. De vijf verdiepingsmodules zijn los te volgen en gaan over praten over seks en intimiteit, werken met het Vlaggensysteem bij jongeren met een beperking, getraumatiseerde kinderen en jongeren, cultuursensitief werken en gendersensitief werken.

En er komt nog meer aan van het Vlaggensysteem. Binnenkort gaan we live met een website over het Vlaggensysteem waar je alle ontwikkelingen kunt volgen!