Vijf vragen over de Week zonder Geweld

10 november 2021

De Week zonder Geweld is in 2000 opgezet door de YWCA Nederland, in navolging van de Week without Violence in Canada. De YWCA, die wereldwijd actief is, zet zich in voor een rechtvaardigere wereld voor vrouwen en jonge meiden. Het doel van de Week zonder Geweld was en is om mensen te stimuleren om in deze week zelf iets te doen tegen geweld.

1. De Week zonder Geweld, wat houdt die in?

In het eerste jaar ging het nog om een paar kleine activiteiten rondom Utrecht. Inmiddels is de Week zonder Geweld een begrip, en levert een Google-zoekactie een enorm aantal hits op. De Week zonder Geweld heeft in 2020 dus al zijn twintigjarig bestaan ‘gevierd’. Geen reden tot feesten: het is nog steeds nodig om aandacht te besteden aan deze problematiek. 

2. Al 21 jaar… Is er in die tussentijd dan nog niets veranderd? 

De feiten liegen er niet om: uit recent onderzoek weten we dat in de laatste vijf jaar in totaal 747.000 volwassenen slachtoffer zijn geweest van minstens een incident van huiselijk geweld. In twintig procent van de gevallen gaat het om structureel geweld: geweld dat maandelijks, wekelijks of dagelijks voorkomt. Bij 56% gaat het om geweld dat gepleegd werd door de partner of ex-partner. 

'Het signaleren en bespreken van (vormen van) huiselijk geweld vergt veel kennis, kunde en moed van professionals'

Ook blijkt uit onderzoek dat LHBTI–personen vaak te maken krijgen met huiselijk geweld: bij transgender-personen is dat zelfs 40 procent in een periode van een jaar. In veel gemeenschappen is het praten over man-vrouw-gelijkheid en homo- en biseksualiteit en het bespreekbaar maken van huiselijk geweld nog taboe. Het blijft dus nodig om aandacht te besteden aan deze onderwerpen. 

3. Wat draagt Movisie bij aan het tegengaan van geweld?

Huiselijk geweld is een hardnekkig maatschappelijk probleem waar geen eenvoudige oplossingen voor bestaan. Het signaleren en bespreken van (vormen van) huiselijk geweld vergt veel kennis, kunde en moed van professionals. Om het geweld vervolgens aan te pakken en ervoor te zorgen dat het daadwerkelijk stopt, is in veel gevallen gespecialiseerde kennis nodig. Movisie geeft duiding aan ontwikkelingen in beleid en praktijk en ondersteunt gemeenten en professionals in hun beroepspraktijk. Dit doen we bijvoorbeeld met effectieve interventies, praktijkvoorbeelden en tools. Movisie ontwikkelt samen met de praktijk kennis over wat echt goed werkt en hoe die kennis toegepast kan worden.

4. Wat kan ik verwachten van de webinars in de Week zonder geweld? 

In elk webinar komt een vraagstuk aan bod op het gebied van de aanpak van huiselijk geweld, waarop Movisie een instrument of methodiek heeft ontwikkeld. De webinars gaan in op de praktische inzetbaarheid hiervan. Deelnemers kunnen vragen stellen via de chatfunctie. 

5. Zijn de webinars ook afzonderlijk te volgen?

Ja, de webinars behandelen ieder een afzonderlijk thema en zijn daarom ook heel goed afzonderlijk te volgen. Doelgroepen zijn (sociaal) professionals en leidinggevenden, beleidsmedewerkers en vrijwilligers, en voor het webinar over ouderen in zorginstellingen ook medewerkers in de ouderenzorg. 

Webinar-weken zonder geweld: 25 november tot en met 14 december

Wat doe jij als je te maken krijgt met vormen van geweld in je werk als (sociaal) professional? Ben je op zoek naar methodieken en praktische tips over hoe je hier mee om kunt gaan? In zes webinars over uiteenlopende onderwerpen rond geweld geeft Movisie je concrete tools in handen.

>> Bekijk het programma en meld je aan.