Blog: Vitale medewerkers maken vitale teams

16 juli 2019

Burn-out is geen individueel probleem, maar een probleem van het collectief. Waarom volgt een medewerker dan zo vaak een individueel re-integratietraject?

Collectief

Zo las ik dat Stichting IZZ, het ledencollectief van mensen in de zorg, heeft onderzocht dat het uitvallen van één medewerker in de zorg meteen een flinke impact heeft voor het héle team van deze medewerker. Burn-out is daarmee geen individueel probleem, maar een probleem van het collectief. Waarom volgt een medewerker dan zo vaak een individueel re-integratietraject? En wat doen we in de tussentijd met de organisatie die door het wegvallen van deze collega extra druk voelt?

Planken

Als ik in doemdenken verval, houd ik ervan om de boel even om te draaien. Dus: hoe houden we onszelf én onze collega’s fit en vitaal? In mijn eigen werkomgeving bij Movisie roept er zo af en toe iemand: we gaan planken! Een minuut later liggen er een stuk of tien Movisianen in plank-houding midden in de kantoortuin. En in september staan we weer met één of twee teams aan de start van de Zorgmarathon, een estafetterun voor de zorg, welzijn en sportsector. Misschien zijn dit slechts enkele druppels op een gloeiende plaat, maar wat erachter zit is wel degelijk belangrijk: mijn werkgever geeft me de ruimte hiervoor.

Werkgeluk

Peter de Visser, directeur van Incluzio, noemt dit een belangrijke factor van werkgeluk: ruimte en vertrouwen geven aan medewerkers. En dat zit ‘m in kleine dingen. Voel jij de ruimte om in de pauze buiten een blokje om te gaan? Is het bij jou logisch dat je af een toe een fout maakt in je werk en dat je daarvan leert? Of zit je vast in een stramien?

Vitaal

Vitaliteit is geen hippe term voor reclamebureaus, maar een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering van organisaties in zorg en welzijn. Vitale medewerkers maken vitale teams en vitale organisaties. En dat is nodig om soepel het werk te kunnen overnemen van die ene collega die onverhoopt toch uitvalt.

Zie ik jou en je collega’s tijdens de Zorgmarathon op 20 september op Papendal?

Matthijs Terpstra is adviseur Participatie en actief burgerschap bij Movisie.

Deze blog verscheen eerder op Zorg+Welzijn