Wat kunnen ambtenaren leren van buurtmakers?

Nieuw partnerschap

Buurtwijs is de nieuwe partner van LPB, het platform voor ambtenaren die wijkgericht werken. Door kennis met elkaar te delen, verzamelen we nieuwe inzichten en ideeën over buurtontwikkeling.

De laatste jaren zijn steeds meer ambtenaren actief in de wijk als buurtmaker. Als Buurtwijs moedigen we buurtmakers aan om hun verhaal over buurtontwikkeling te vertellen. Op die manier creëren we onderlinge kennisuitwisseling die bijdraagt aan het vullen van de ‘gereedschapskist’ van buurtmakers.

Praktijkkennis

De praktijkkennis die ambtenaren hebben, is een specifieke en waardevolle input voor deze uitwisseling en het vullen van onze ‘gereedschapskist’. Het is interessant om hun verhalen te horen over de samenwerking met professionals van maatschappelijke organisaties, met actieve bewoners, corporaties en sociaal ondernemers. Maar ook over de vertaling van beleidsdoelstellingen naar het dagelijkse leven in wijken en dorpen. Hun verhalen belichten kanten van de praktijk die voor andere buurtmakers een blinde vlek kunnen zijn.

Sinds kort werkt Buurtwijs samen met LPB, stichting Landelijk Platform Buurt- en Wijkgericht Werken. Om beter kennis te maken met dit netwerk, spraken we onlangs Frank Brander die de redactie van LPB doet. We vroegen Frank onder ander wat wijkambtenaren kunnen leren van de verhalen die op Buurtwijs staan.

Waar staat LPB voor en waarom is het ontstaan?

Het LPB is een onafhankelijke en niet-commerciële organisatie. Sinds de oprichting in 1994 is het LPB uitgegroeid tot een platform waar meer dan 100 gemeenten en enkele andere organisaties bij zijn aangesloten. Samenbrengen van vakgenoten en het uitwisselen van kennis over gebiedsgericht werken is al vanaf 1994 de missie van het LPB. Van Groningen tot Weert en van Amsterdam tot Apeldoorn. Grote en kleine gemeenten, gemeenten met meer dan tien jaar ervaring en gemeenten die net met wijkgericht werken beginnen.

Gebiedsgericht werken is niet nieuw, maar veel gemeenten gaan nu pas écht de wijken in – Frank Brander

Waarom is wijkgericht werken actueel op dit moment?

We noemen het liever gebiedsgericht werken. Dat betekent dat de aanpak van een gemeente past bij de schaal van het gebied. Dat kan een straat of dorp zijn, maar ook de hele stad. Sommige vraagstukken los je immers stedelijk op, en niet in een wijk. Gebiedsgericht werken is niet nieuw, maar veel gemeenten gaan nu pas écht de wijken in. Belangrijk is om dat integraal aan te pakken: over beleidsgrenzen heen kijken dus.

Waarom het nu zo actueel is? Dat komt vooral door de decentralisaties in het sociale domein en de komst van de omgevingswet. De burger speelt hier een belangrijke rol in. Vijf jaar geleden zette de ‘participatiesamenleving’ in de troonrede veel in gang. Het wordt letterlijk steeds drukker in de wijk, zoals René Kerkwijk, één van de bestuursleden van het LPB, stelt in dit interview.

Buurtwijs zoekt het verhaal erachter... dat is interessant om het eigen handelingsrepertoire uit te kunnen breiden – Frank Brander

Wat kunnen wijkambtenaren leren van de verhalen die op Buurtwijs staan?

Op LPB.nl schenken we vooral aandacht aan kennisuitwisseling: onderzoeken, publicaties, interessante congressen en soms een goed voorbeeld uit de wijk. Buurtwijs zoekt het verhaal daar achter op. Met alles uit eerste hand, van ambtenaar én bewoner. Dat is interessant om te weten voor de wijkambtenaar. Niet om gelijk een voorbeeld te kopiëren naar de eigen wijk. Wel om het eigen handelingsrepertoire uit te breiden, om bekend te raken met verschillende soorten initiatieven, ingrepen en beleid en de effecten daarvan. Het is altijd goed om verhalen uit andere wijken, dorpen en steden te horen.

Lees hier hoe Utrecht gebiedsgericht werkt

Waarover zou het LPB netwerk willen lezen?

Het LPB probeert zich steeds te vernieuwen, voorop te lopen, maar ook dat wat goed gaat vast te houden. Samenwerken in de wijk of het dorp verlegt zich steeds meer naar het overdragen van zeggenschap, in de vorm van bijvoorbeeld burgerbegrotingen. Dat betekent dat er onderling vertrouwen moet groeien: vertrouwen van de burger in de overheid, maar ook van de overheid in de burger. Sommige ambtenaren zien dit als bedreiging voor hun eigen expertise. Eigenlijk wordt er een beroep gedaan op hun expertise, met de burger als opdrachtgever. Zo los je samen problemen op in de wijk.

Aan de andere kant: zeggenschap leg je ook niet op aan een wijk. Het is soms ook gewoon fijn dat de gemeente heel veel heeft geregeld. Veel vragen dus om samen deze stap verder te ontwikkelen! Dat ervaart ook onze bestuurslid Liesbeth van de Wetering.

Op welke manier draagt het LPB bij aan het ontwikkelen van kennis over buurtontwikkeling?

Het belangrijkste moment voor de uitwisseling van kennis over gebiedsgericht werken is het jaarlijkse LPB Congres. Elk jaar organiseert een andere gemeente dit driedaagse congres waarin kennisuitwisseling centraal staat. Erg interessant voor zowel wijkambtenaar als bewoner.

Tijdens het congres laten we goede voorbeelden zien en zijn we in gesprek over nieuwe ontwikkelingen. Dit jaar is het congres in Noordoostpolder waarin we de maakbare samenleving verkennen, een spannende ondertitel in deze tijd. We moedigen ons netwerk aan altijd anderen mee te nemen naar het LPB Congres, want in de wijk werken we ook immers samen. Klop dus eens bij je wijkambtenaar aan!

Wij kijken uit naar de kennis en verhalen die de LPB leden op Buurtwijs gaan delen! De verhalen van Buurtwijs verschijnen voortaan regelmatig op de site van LPB.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.buurtwijs.nl