Wat moeten gemeenten weten over de nieuwe Wet seksuele misdrijven?

Op 1 juli 2024 gaat de nieuwe Wet seksuele misdrijven in. De wet zorgt ervoor dat meer vormen van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar worden. Het gaat dan om seksuele intimidatie in het openbaar, zowel online als offline. Wat houdt deze vernieuwing in en wat betekent het voor de aanpak van gemeenten?

1. Wat wordt er precies strafbaar in de nieuwe wet?

Met de nieuwe wet wordt seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar. In de wet staat dit beschreven als: ‘Een ander in het openbaar indringend seksueel benaderen door middel van opmerkingen, gebaren, geluiden of aanrakingen op een wijze die vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend is te achten’. Denk aan iemand die in de supermarkt een vrouw achtervolgt en seksueel getinte opmerkingen maakt. Ook seksuele intimidatie online, bijvoorbeeld op sociale media, is vanaf 1 juli strafbaar.

2. Hoe kun je handhaven op seksuele intimidatie?

Het is de verwachting dat de meeste handhaving van seksuele intimidatie op straat zal plaatsvinden als een opsporingsambtenaar het gedrag op heterdaad constateert of als getuigen het gedrag zien. De grootste kans op een boete of straf is er dus als iemand (politie of in pilotgemeenten een boa) een overtreding ziet gebeuren en hier een proces verbaal van maakt.

Handhaving kan ook buiten heterdaadsituaties mogelijk zijn, bijvoorbeeld met behulp van camerabeelden van cameratoezicht door de gemeente. Seksuele intimidatie is een overtreding en geen misdrijf. Daarom heeft de politie minder opsporingsbevoegdheden. Camerabeelden die niet van de gemeente zelf zijn, kunnen bijvoorbeeld niet zonder meer worden gebruikt door de politie. Het melden van seksuele intimidatie of er aangifte van doen bij de politie, leidt ertoe dat de politie beter zicht krijgt op het probleem: de politie kan bij veel meldingen op bepaalde locaties bijvoorbeeld gerichte acties gaan doen op die plekken.

Verder lezen?

Dit artikel verscheen op de website van het programma Veilige Steden.

Lees het volledige artikel