Het wat, waarom en hoe van inclusief beleid

Animatie over inclusief beleid voor gemeenten

Inclusie, diversiteit en inclusief beleid: grote kans dat je deze termen voorbij hoort komen als je werkt bij een gemeente. Maar wat bedoelen we eigenlijk met deze termen? En hoe kun je hier zelf mee aan de slag? In deze animatie van Movisie gaan we in op het wat, waarom en hoe van inclusief beleid. Je maakt onder andere kennis met het diversiteitsvlechtwerk en het stappenplan inclusief beleid.

Wat is inclusief beleid?  

Vaak wordt inclusie in één adem genoemd met diversiteit. Maar diversiteit is iets anders. Diversiteit verwijst naar de verschillen tussen mensen. Inclusie gaat over het op een gelijkwaardige manier omgaan met die verschillen tussen mensen. Bij inclusief beleid gaat het erom dat iedereen volwaardig mee kan doen in álle levensdomeinen, en daarin geen belemmeringen ondervindt. Denk aan de levensdomeinen veiligheid, ruimte, sport, zorg en werk.

Waarom is inclusief beleid zo belangrijk?

Er zijn twee belangrijke redenen om inclusief beleid te maken.

  1. Perspectieven en inzichten van iedereen meenemen, zodat dit niet gemist wordt bij het opstellen van beleid. Anders heb je de kans dat je stelselmatig inwoners “vergeet”, of zelfs actief benadeeld.  
  2. Er zijn wettelijke kaders en verplichtingen rondom inclusief beleid. Eén daarvan is het VN-verdrag Handicap, dat gemeenten verplicht om hun toegankelijkheid te verbeteren in samenwerking met een lokale adviesraad.  

Hoe ontwikkel je inclusief beleid?  

Deze animatie is gebaseerd op de handreiking Inclusief Beleid voor Gemeenten. In deze handreiking vind je een stappenplan dat je helpt bij het ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van inclusief beleid. De vijf stappen zijn:

  1. De verkenning
  2. Agenderen en draagvlak creëren
  3. Visieontwikkeling
  4. Ontwikkelen en uitvoeren van het beleid
  5. Evalueren en borgen

In de handreiking wordt elke stap toegelicht.

Ga naar de handreiking 

Pas als elk beleid binnen een organisatie inclusief is, doe je recht aan de diversiteit in de samenleving.