De week van het geld voor jongeren: goed omgaan met geld is goud waard

22 maart 2021

Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 maart 2021 vindt de 10e editie van de week van het geld plaats. Dit jaar is het thema ‘Goed omgaan met geld is goud waard'. Van oudsher is de week van het geld gericht op leerlingen in het basisonderwijs, maar dit jaar ook op leerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo. Met specifieke aandacht voor thema’s die jongvolwassen raken: financiële zelfstandigheid, betalingsachterstanden en schulden en verleidingen om ‘makkelijk’ aan geld te komen.

Het lijkt allemaal zo aantrekkelijk: een gratis mobieltje bij je telefoonabonnement, muziek luisteren via Spotify, 24 uur per dag online kopen waar je zin in hebt. Jongeren groeien op in een wereld waarin geld bijna onzichtbaar is en de verleidingen groot zijn. En zodra je achttien bent, wordt er van je verwacht dat je financieel redzaam bent. Dat is nogal wat. Het is niet vanzelfsprekend dat alle jongeren van huis uit verantwoord financieel gedrag aangeleerd krijgen. Niet iedereen weet zelf de weg te vinden, of weet waar hij terecht kan voor financiële hulp. Daarom is het belangrijk dat ook op school aandacht wordt besteed aan financiële vaardigheden. Doel van de week en van het thema ‘Goed omgaan met geld is goud waard’ is het stimuleren van gesprekken tussen jongeren onderling en gesprekken met hun ouders en leerkrachten.

Bekijk de introductiefilm

Stimuleren financiële vaardigheden

De week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Onder het motto ‘Jong geleerd is oud gedaan’ wil het platform kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst. De week van het geld is een belangrijke aanjager voor het structureel stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis. Voor het eerst in het bestaan van de projectweek zullen de activiteiten, vanwege de huidige situatie en maatregelen m.b.t. coronavirus, dit keer vooral online plaats vinden. Centraal hierbij staat de 'Studio week van het geld', waarvandaan de hele week online programma’s uitgezonden voor kinderen en jongeren, als ook voor ouders en professionals in het werkveld. 
Bekijk de programmering.

Geldlessenproeverij 

Tijdens de week van het geld 2021 kun je als docent kennismaken met diverse lesprogramma’s over leren omgaan met geld voor het voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). In de Geldlessenproeverij bieden verschillende organisaties een online proefles aan voor vo leerlingen en mbo studenten over problematische schulden, slim omgaan met geld, het incasso-traject, fraude door phishing en geldezels, keuzes en gebeurtenissen die risico’s hebben op financieel gebied: studieschuld, baanverlies door corona, etc. 
Bekijk de proeflessen.

Nog meer voor jongvolwassenen:

 • Dinsdag 23 maart - 10.00 uur
  In gesprek met jongeren: bijna 18!
  Wij gaan in dit webinar in gesprek met jongeren over 18 jaar worden. Vanaf die leeftijd worden jongeren geacht financieel zelfstandig te zijn. In deze live uitzending bespreken we met jongeren en experts de belangrijkste zaken die je moet regelen als je 18 wordt. Een must see! 
 • Dinsdag 23 maart - 12.00 uur
  In gesprek met jongeren: geldezels
  Tijdens deze online talkshow leer je meer over het fenomeen geldezels: wat is het, wat zijn de risico’s en hoe kun je als docent herkennen dat jouw leerlingen hiermee in aanraking komen? 
 • Woensdag 24 maart - 10.00 uur
  Geldvragen? Meet MoneyFit!
  In deze live uitzending van jongerenportaal MoneyFit gaan jongeren in gesprek over geld, financiële blunders, koopverslaving en of andere geldtaboes. Niets blijft onbesproken.
 • Vrijdag 26 maart - 10.00 uur
  Wegwijzer gemeenten: Jongeren en Schulden
  Wat kunnen gemeenten van elkaar leren als het gaat om jongeren & schulden (voorkomen)? Hoe vertaal je het beleid naar concrete activiteiten? Wijzer in geldzaken maakt tijdens dit webinar samen met partners een start voor een wegwijzer voor gemeenten. Doel van deze wegwijzer is om best practices inzichtelijk te maken en van elkaar te kunnen leren. In de talkshow wordt ook een aantal mooie voorbeelden gedeeld, zoals ‘18 in Almere’ en Geldgappie.