Weg met de formele medezeggenschap

artikel - 23 juli 2012
Afbeelding bij Weg met de formele medezeggenschap

De medezeggenschap verandert, mede door de decentralisaties. Vanaf 2013 krijgen gemeenten er nieuwe doelgroepen bij. Maar lukt het de Wmo-raad om deze groepen te vertegenwoordigen? Of is het tijd om de formele medezeggenschapstructuur los te laten? MOVISIE legde de vraag voor aan twee experts.

'Nee, de formele medezeggenschap hoeft niet weg, maar de medezeggenschap moet wel volwaardiger worden. De huidige vorm is achterhaald. In Kerkrade hebben we de zaken helemaal omgedraaid. Wij leggen het Wmo-platform geen afgetimmerde adviezen meer voor. We maken ook geen ronkende strategische visiedocumenten als we er als gemeente een nieuwe taak bij krijgen, zoals de begeleiding.' Aldus Patrick Ypelaar, senior-beleidsadviseur Wmo in Kerkrade.

'In onze gemeente zijn klantsignalen leidend'

Vrauw Hoeppertz

'Coproductie is het sleutelwoord: wij werken als gemeente vanaf het begin gelijkwaardig samen met het Wmo-platform, we schrijven samen de plannen. Daarbij gaan wij altijd uit van de burger. In dialect is dat ‘Vrauw Hoeppertz’. Deze oudere mevrouw woont in Kerkrade, leest het Limburgs Dagblad en kent de gemeente alleen van het paspoort. Ze heeft hulp nodig maar ze heeft geen idee van wie. In onze gemeente zijn klantsignalen leidend. Als een burger bijvoorbeeld een klacht heeft, gaan we daar samen met de wethouder op af. We koppelen terug wat we met die klacht hebben gedaan. Dat is voor mij de basis van medezeggenschap.’

'Een formele Wmo-raad zou iedereen moeten vertegenwoordigen, maar dat is onmogelijk'

Niet van deze tijd

Niels Schuddeboom, Shakingtree Interventions: ‘Puur formele medezeggenschap is niet meer van deze tijd. Een formele Wmo-raad zou iedereen moeten vertegenwoordigen, maar dat is onmogelijk. Om diezelfde reden ben ik nooit lid geweest van een patiëntenvereniging. Wie garandeert dat die mij vertegenwoordigt?'

'De netwerksamenleving waarin we leven biedt een kans om medezeggenschap gelijkwaardiger en meer grootschalig te organiseren'

Ga het gesprek aan

'De essentie is dat we door nieuwe technologische ontwikkelingen elkaar veel makkelijker kunnen bereiken en kunnen samenwerken. Het is belangrijk los te komen van de afkeer tegen die mogelijkheden. Ik ben dankzij een medium als Twitter juist veel meer buiten de deur te vinden. De netwerksamenleving waarin we leven biedt een kans om medezeggenschap gelijkwaardiger en meer grootschalig te organiseren. Juist ook voor mensen die minder makkelijk meedoen. Mijn advies is daarom: ga het gesprek aan!’

Discussieer mee!

MOVISIE hoort graag uw reactie op veranderingen in de medezeggenschap. Wat speelt er in uw gemeente, Wmo-raad, cliëntenraad of elders? Hoe denkt u over bepaalde ontwikkelingen? Reageer op de stellingen of breng zelf een discussie op gang via de LinkedIn Groep Kennisprogramma Cliëntenparticipatie MOVISIE.

Nieuwe brochure

De brochure Transitie en transformatie in medezeggenschap van MOVISIE bevat 13 adviezen voor gemeenten, Wmo-raden en cliëntenraden over een goede voorbereiding op de medezeggenschap in de toekomst.

Werksessies

MOVISIE organiseert werksessies voor gemeenten, cliëntenorganisaties en Wmo-raden die zich willen verdiepen in de veranderingen in het sociale domein en wat die betekenen voor de lokale en regionale medezeggenschap. Geïnteresseerd in dit aanbod? Neem contact op met Karin Sok.

Dit artikel komt uit MOVISIES 14, juli 2012. MOVISIES is de relatiekrant van MOVISIE. MOVISIES gratis in uw brievenbus? Meld u nu aan!