Wegwijzer: Een hulpverlener vinden

Doorverwijzen van mannen en vrouwen met seksueel geweld ervaringen
artikel - 8 december 2015

Het doorverwijzen van een cliënt met ervaringen met seksueel geweld is niet eenvoudig. Wat voor de één een goed en veilig aanbod is, is dat voor een ander misschien niet. Hoe kun je samen met je cliënt op zoek naar de hulpverlener of hulpverlening die bij hem of haar past. Maak gebruik van een wegwijzer met tips voor vrouwen en mannen die een hulpverlener zoeken na ervaringen met seksueel geweld. Lees hier waarom!

De stap naar hulp is niet makkelijk voor veel mensen die te maken hebben (gehad) met seksueel geweld. Het taboe op seksueel geweld is groot. Bovendien hebben slachtoffers van seksueel geweld vaak al meerdere hulpverleningstrajecten voor psychische en lichamelijke klachten achter de rug voordat zij over het seksueel geweld durven te praten. Juist daarom is het belangrijk dat je als hulpverlener adequaat reageert als iemand met ervaringen met seksueel geweld bij je aanklopt om hulp of als seksueel geweld tijdens een hulpverleningstraject naar voren komen.

Drie voorbeelden van verschillende hulpverleners uit de praktijk

'Mevrouw B. heeft veel pijnklachten zonder aanwijsbare medische oorzaak. Ze volgt in onze praktijk cognitieve gedragstherapie om hier mee om te gaan. Nu vertelt ze dat ze graag met een andere hulpverlener wil praten over haar ervaringen met seksueel misbruik. Ze weet nog niet goed wat ze wil. Hoe kan ik haar helpen?'

'Mijnheer R. belt regelmatig naar onze telefonische hulplijn omdat hij last heeft van zijn ervaringen als kind met seksueel geweld. Hij is heel wantrouwend naar de gevestigde hulpverleners omdat zij hem “nog nooit hebben kunnen helpen”. Wat kan ik voor hem doen?'

'Als huisarts komen er regelmatig mensen bij mij die een verwijzing willen voor hulp bij problemen die veroorzaakt zijn door seksueel geweld ervaringen. Ik kan die hulp niet zelf bieden. Naar wie verwijs ik door?'

Goed doorverwijzen

Als hulpverlener ben je niet altijd de aangewezen persoon om hulp na seksueel geweld te bieden, omdat je bijvoorbeeld alleen kortdurende hulp biedt, alleen verwijzer bent of omdat seksueel geweld niet je expertise is. Je kunt je cliënt dan helpen bij het vinden van een (andere) hulpverlener die hem of haar verder kan helpen.

Laat de regie bij de cliënt

Wijs je cliënt op de wegwijzer: ‘Een hulpverlener vinden. Tips voor vrouwen en mannen die een hulpverlener zoeken na ervaringen met seksueel geweld’. Laat de regie bij de cliënt, maar ondersteun de zoektocht naar passende hulpverlening.

De wegwijzer

De wegwijzer is een stappenplan en kan mensen helpen bij het maken van een keuze voor een hulpverlener die bij de cliënt en zijn/haar behoefte past. De wegwijzer biedt geen kant en klare antwoorden, maar staat vol tips en vragen. Bijvoorbeeld: Wil ik een man of vrouw als hulpverlener? Wat voor hulp past bij mij? Wordt hulp vergoed door mijn zorgverzekering? Door het beantwoorden van deze vragen wordt duidelijk wat een cliënt belangrijk vindt, wat de hulpvraag is en wat het doel van de hulpverlening is. Hiermee kunnen cliënten op basis van eigen gevoel en verstand de stap zetten naar hulp.

Meer informatie

 

 

Reacties

Reageer op dit artikel

13 + 6 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.