Werken aan professionalisering van sociaal werk

In Nederland werken ruim 200.000 professionals in de sociale sector. Allerlei partijen zetten zich al jarenlang in om het vak en vakmanschap van de sociaal werkers te professionaliseren. Maar wat verstaan we eigenlijk onder professionalisering? Wat houdt vakmanschap in?

Professionalisering is een breed begrip. Het verwijst naar versterking van de kwaliteit van het werk, het ontwikkelen van je persoonlijke vakmanschap en het steeds beter worden in je vak en de ontwikkeling van je beroep. Bij professionalisering gaat het om twee aspecten: kwaliteit van het werk of de dienstverlening en beroepsmatige aspecten. Het werk moet kwalitatief goed gebeuren (in verhouding tot de situatie daarvoor of tot mensen die geen professional zijn) en beroepsmatig moet het werk of de dienstverlening herkenbaar zijn in relatie tot een bepaald beroep.

Een professional voert diens opdracht en werkzaamheden goed uit, maar doet dat ook op een manier die past bij de bedoeling, afspraken, standaarden, kennis, competenties en methoden die behoren bij een beroep of vakgebied. De buitenwereld (h)erkent dit als behorend bij dat beroep. Als professional van een beroepsgroep heb je de verantwoordelijkheid je ‘vak hoog te houden’ en daarvoor heb je een zekere onafhankelijkheid, zeggenschap en regie nodig.

Sociaal werker versus sociaal professional

De aanduidingen sociaal werker en sociaal professional worden door partijen verschillend gebruikt. Movisie gebruikt ‘sociaal werker’ voor de beroepsbeoefenaren die hier specifiek voor zijn opgeleid, door een sociaal werk opleiding op mbo of hbo-niveau, zoals social work, MWD, SPH, CMV, Sociaal Cultureel Werk of Maatschappelijke zorg. Hier ligt ook een beroepscompetentieprofiel onder, curricula voor de opleidingen, een beroepsregister.

‘Sociaal professional’ is een bredere aanduiding van mensen die in het sociaal domein werken. Dit kunnen bijvoorbeeld ook gemeenteambtenaren zijn zoals Wmo-consulenten, trajectbegeleiders van statushouders en medewerkers van wijkteams. Ook sociaal ondernemers en ervaringsdeskundigen worden hier wel toegerekend. In ruime zin kun je ook ervaren vrijwilligers hieronder scharen. Dus alle mensen die zich hebben ontwikkeld en ervaring hebben in sociaal werk.

Professionalisering van sociale beroepen

De professionalisering van sociale beroepen kent door de tijd een precair verloop. Het sociaal werk worstelt voortdurend met de positionering en afbakening ten opzichte van andere beroepen. Door de aard van het beroep – dicht bij mensen en het laten van de regie en zeggenschap bij deze mensen – stellen sociaal werkers zich vaak bescheiden op en positioneren zij zich liever niet als de expert.

Professionaliseringsimpulsen hebben onvoldoende bijgedragen aan een stevig, onderscheidend beroep. Hoe komt dat? Ten eerste door het open karakter van het beroep: wat hoort wel en wat niet tot sociaal werk? Ook het steeds verder gaande management-denken (managerialisme) speelt een negatieve rol. Sociaal professionals worden steeds meer gezien als werknemers die opdrachten en taken uitvoeren in het kader van overheidsbeleid, en steeds minder als professionals met een eigen autonomie en vakmanschap. Illustratief is het toenemend aantal, en lang niet altijd herkenbare functies in het sociaal domein die vaak niet te herleiden zijn tot sociaal werk: stadsmariniers, sociaal makelaars en buurtcirkelcoaches.  

Als het werk verwordt tot een opeenstapeling van taken, opdrachten en interventies raakt het specifieke van het beroep sociaal werker uit beeld. En dat specifieke gaat over het versterken van het sociaal functioneren van mensen in wisselwerking met hun omgeving, en het vakmanschap dat daarvoor nodig is. Daarin zit de kracht en het eigene van het sociaal werk.

Professionalisering op vier niveaus

Als je aan verdergaande professionalisering wilt werken, moet je insteken op vier niveaus en ze in samenhang bekijken:

  • De ontwikkeling (of professionalisering) van de individuele professional: je vergroot je vakmanschap door een beroepsopleiding te volgen, ervaring op te doen, te reflecteren en door deskundigheidsbevordering. Je ontwikkelt je van beginnend tot een ervaren beroepsbeoefenaar en een expert in je vak.
  • De ontwikkeling (professionalisering) van praktijken binnen organisaties of netwerken: het verbeteren van het handelen van verschillende professionals, en de omstandigheden en kaders waarbinnen hun werk plaatsvindt. Bijvoorbeeld in een wijkteam of een afdeling ontwikkelen zij bij gedeelde en terugkerende vragen hun werkwijzen om beter met die vragen om te gaan. 
  • De ontwikkeling van kennis over het vak(manschap) sociaal werk en benutting van die kennis door professionals: het verstevigen van het kennisfundament van het vak sociaal werk, zoals het ontwikkelen van nieuwe kennis, het ontsluiten van bestaande en nieuwe kennis, het verspreiden van kennis, het implementeren van kennis, bijvoorbeeld in de opleidingen, en het (kunnen) benutten van kennis door professionals.
  • De ontwikkeling (professionalisering) van het beroep: de ontwikkeling op collectief niveau, op het niveau van de gehele beroepsgroep, zoals door afspraken en faciliteiten rondom de toelating (wie mag zich sociaal werker noemen) tot het beroep, gezamenlijke richtlijnen, een beroepscode, tuchtrecht, en belangenvertegenwoordiging van de beroepsgroep door (een) professionele organisatie(s). Het versterken van de positie, zeggenschap en de invloed van het beroep is hierbij cruciaal.

Deze onderdelen zijn met elkaar verbonden en zorgen voor een hogere mate van professionalisering. Schematisch ziet dit er als volgt uit.

Venndiagram met drie cirkels waarin staat: Beroep, Praktijk, Innovatie. In het midden overlappen ze en hier staat het woord Kennis.

Op elk niveau kun je alleen of gezamenlijk activiteiten uitvoeren die bijdragen aan de verdere professionalisering van het sociaal werk.

Uitwerking van de vier niveaus van professionalisering

Via de knop 'Meer weergeven' hieronder vind je voorbeelden van organisaties, websites en kennisbronnen bij de verschillende niveaus van professionalisering.

Individuele ontwikkeling

In het Beroepscompetentieprofiel voor de sociaal werker staan de competenties die een sociaal werker nu, en in de nabije toekomst, nodig heeft om goed invulling te geven aan het dagelijkse werk. 

Met de interactieve competentiewijzer kun je kijken waar je staat en of jij hier klaar voor bent.

Bekijk voor de individuele ontwikkeling ook onderstaande links.

Ontwikkelen van het beroep

Organisaties en initiatieven die zich richten op de ontwikkeling van het beroep:

Praktijken ontwikkelen

Het is belangrijk dat je als sociaal werker kunt blijven leren en reflecteren, dat je je beroepsnormen kent en ernaar handelt en weet welke actuele competenties je voor goed vakmanschap nodig hebt. Verdiep je in wat voor inwoners en cliënten echt werkt. Via de website Leren in sociaal werk kun je individueel maar ook als team leren. 

Kennis ontwikkelen van het vak sociaal werk

Bronnen voor het ontwikkelen en vinden van kennis van de beroepsgroep sociaal werker: