Wetenschappelijk collectief roept de politiek op werk te maken van de menselijke maat

Momentum voor de menselijke maat

‘Elke organisatie en toezichthouder moet een plan maken hoe de menselijke maat weer voorop moet komen te staan.’ Aldus demissionair premier Mark Rutte begin mei in Nieuwsuur en in de Tweede Kamer. Hij verwees daarbij naar het werk van psycholoog Sandra van Dijk en econoom Marcel Canoy. Samen met kennisinstituut Movisie publiceren Van Dijk en Canoy nu een bundel waarin die menselijke maat verder wordt uitgewerkt. Op 28 juni werd de bundel aangeboden aan demissionair premier Mark Rutte.

In de asresten van de Toeslagenaffaire is er grote politieke urgentie om de menselijke maat te omarmen en het broze vertrouwen van de burger terug te winnen. Daarmee is de menselijke maat een verbindend thema waarin partijen van rechts tot links elkaar kunnen vinden bij het formeren van een kabinet. Er is volop momentum voor maatwerk, maar hoe doen we dat?

Momentum voor de menselijke maat

De bundel bevat vijftien positieve en krachtige voorbeelden over hoe de menselijke maat geboetseerd kan worden. Het is het collectieve gedachtegoed van een keur aan prominente denkers op dit terrein. Zij laten zien hoe het wel kan, wat het oplevert en waar het schuurt. De bundel is daarmee een handreiking aan de politiek om een klimaat te scheppen waarin de menselijke maat het uitgangspunt is.

Wat is de menselijke maat?

Wat is de menselijke maat? En hoe pas je hem toe? Sandra van Dijk licht het toe in de uitzending van het NPO Radio 1 Journaal. 
📻 Luister het fragment hier.

Presentatie 28 juni

Maandag 28 juni vond de officiële lancering van de bundel plaats in Den Haag. Na een korte presentatie en een gelegenheid tot het stellen van vragen, gingen de initiatiefnemers in debat met Kamerleden Van Weyenberg (D66), Vos (PvdA), De Vries (VVD) en Ellemeet (GroenLinks) over de lessen uit de bundel.