‘Wij zeggen tot nooit bij het afscheid van onze vrijwilligers’

DeBroekriem laat vrijwilligers zo snel mogelijk uitstromen

19 december 2016

Vrijwilligers zo snel mogelijk laten uitstromen. Dat is het uitgangspunt van de DeBroekriem. Deze community voor en door werkzoekenden won met dit bijzondere concept zowel de jury- als de publieksprijs van de Meer dan handen vrijwilligersprijzen. ‘Tot nooit’ heeft volgens de jury een heel andere betekenis gekregen.

Drie werkloze twintigers zochten inspiratie tijdens hun zoektocht naar een baan. Zo ontstond DeBroekriem, een community met inmiddels 5000 werkzoekenden, 100 vrijwilligers en drie betaalde krachten. De vrijwilligers staan centraal: per jaar organiseren ze 550 netwerkbijeenkomsten en workshops. Het mes snijdt aan twee kanten: ze ontwikkelen zichzelf en ze helpen andere werkzoekenden om zich te ontwikkelen. De doorloop onder vrijwilligers is extreem hoog en dat is precies de bedoeling: de meeste vrijwilligers hebben binnen een half jaar een baan.

Vrijwilliger voor een half jaar

‘Ons uitgangspunt is ook dat mensen maar een half jaar vrijwilliger zijn’, vertelt Pieter Vermeer, een van de oprichters van DeBroekriem. Ook als ze nog geen baan hebben. Dan heb je als vrijwilligers alles doorlopen. We zeggen geen tot ziens, maar tot nooit tegen vrijwilligers die afscheid nemen. Mensen die we niet meer zien, hebben immers een baan gevonden. Zij betalen uitschrijfgeld in plaats van inschrijfgeld.’

DeBroekriem doet er alles aan om mensen te helpen bij het vinden van werk. Er zijn netwerkbijeenkomsten en workshops door externe trainers. Dit kan een sollicitatietraining zijn, maar bijvoorbeeld ook een training over het gebruik van twitter. De vrijwilligers organiseren deze bijeenkomsten een keer per maand in hun eigen woonplaats.

Eventtraining

Voor deze vrijwilligers is er veel ondersteuning. Ze doorlopen een eventtraining en ook ontwikkelde DeBroekriem een modulaire app, is er een online trainingsprogramma, een maandelijkse trainingsdag en peer-2-peercoaching. Wie stopt als vrijwilliger krijgt een uitstroomcertificaat.

Voor de jury van de Meer dan handen vrijwilligersprijzen is dit allemaal reden om DeBroekriem te belonen met de juryprijs. In het juryrapport roemen zij onder andere de positieve sfeer die het project uitstraalt. ‘Je kunt zelf echt wat doen aan je situatie.’ Daarnaast vindt de jury de resultaten opmerkelijk en prijst zij de aandacht voor de vrijwilligers. Vermeer:’ Dit is echt een erkenning voor onze vrijwilligers. Zij zijn de motor van de stichting.’   

De andere juryprijzen gingen naar VoedselLoket Almere (categorie lokaal) en Flore Brummans van stichting Wilskracht (VriendenLoterij Passieprijs). De andere publieksprijzen gingen naar Prachtlint en André Blaauwgeers van stichting Griendtsveenpark.    

Meer lezen: www.vrijwilligersprijzen.nl en www.debroekriem.nl.