WijZijn Traverse Groep Roosendaal winnaar Transformatie Trofee 2018

WijZijn Traverse Groep uit Roosendaal, heeft met de Voor-elkaar-teams de Transformatie Trofee 2018 gewonnen. Lynn van Oers, opbouwwerker bij WijZijn overtuigde met haar pitch, waarna de zaal vol collega-organisaties de Voor-elkaar-teams naar de overwinning stemde. Sociaal Werk Nederland reikte aan WijZijn Traverse Groep een cheque van 5000 euro uit. Naast de geldprijs wint de organisatie een begeleidingstraject van Movisie om de voor-elkaar-teams verder te ontwikkelen.

De Voor-elkaar-teams zijn in Roosendaal ontstaan toen een groep bewoners een kerstmaaltijd voor eenzame mensen in de wijk organiseerde. Na deze activiteit was iedereen zo enthousiast dat het eerste Voor-elkaar-team een feit was. Deze aanpak werkt zo goed omdat de eerste beweging (het kerstdiner) van onderaf kwam, en tot een structurele basisvoorziening heeft kunnen uitgroeien dankzij de vakkundige, consequente begeleiding van opbouwwerkers en maatschappelijk werkers. Stap voor stap breidt de samenwerking met bewoners, vrijwilligers en sociaal werkers zich zo uit naar meer buurten, voor en door de wijken.

De participatiesamenleving in het klein

Jurylid Sjef van der Klein: 'De Voor-elkaar-teams bouwen aan sociale wijken samen met bewoners, zoals het ooit bedoeld is. De bewoners hebben weer contact en staan voor elkaar klaar: de participatiesamenleving in het klein. Het resultaat is 1500 huisbezoeken, 75 vrijwilligers en acht teams, dat getuigt echt van een enorm bereik. Als andere gemeenten dit ook in hun buurten willen, zullen ze moeten investeren in de uren en professionalisering van hun sociaal werkers: ze kunnen deze werkwijze goed aanleren. Zonder die basissteun houden bewonersgroepen het moeilijk erg lang vol.'

Drie genomineerden

WijZijn Traverse Groep werd samen met twee andere organisaties genomineerd voor de TransformatieTrofee: Surplus Welzijn, met het project Animo Oosterhout en Libertas Leiden met het project Meedoen met Meerburg. Juryvoorzitter Lex Staal: ‘De tientallen inzendingen waren stuk voor stuk de moeite waard. De transformatie stimuleert de innovatie in het sociaal werk. Of misschien wel andersom.’

Sociaal Werk Nederland wil met de Transformatie Trofee laten zien dat het welzijnswerk/sociaal werk op veel plaatsen in Nederland sinds de decentralisaties van sociaal domein echt nieuwe werkwijzen heeft ontwikkeld. Daardoor kan het leven in buurten voor en met bewoners positief veranderen.

Lees dit bericht ook op de website van Sociaal Werk Nederland.