De winnaars van Kracht uit kunst zijn bekend!

artikel - 6 december 2016
Beeld: DeDansDivisie

Er zijn veel prachtige voorbeelden van projecten waarin kunst en cultuur bijdragen aan de individuele ontplooiing, participatie en gezondheid van ouderen. Deze projecten laat Movisie graag zien. Welke twee projecten in de prijzen zijn gevallen? Dat lees je hier!

Uit maar liefst 54 mooie inzendingen moest er toch echt een keuze worden gemaakt. Aan acteur Teun Luijkx (bekend van o.a. A’dam – E.V.A.) en grand dame Hedy d’Ancona (oud-politica en medeoprichter van Opzij) de eer om beiden hun favoriet te kiezen. Teun Luijkx een filmpje, Hedy d’Ancona een foto. Deze twee initiatieven winnen een geldbedrag van 500 euro en natuurlijk their moment of fame!

Winnaar fotoprijs

DeDansDivisie met het project Dans, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder: een dansvoorstelling die wordt gedanst door mensen met en zonder Parkinson. Het doel van deze dansvoorstelling is het verbeteren van de kwaliteit van leven en zelfstandigheid van mensen met Parkinson. Door een artistiek kwalitatieve dansvoorstelling te maken waarin jonge en oude mensen met, en zonder Parkinson, en mantelzorgers samenwerken, wil Stichting DeDansDivisie aan en breed publiek laten zien wat je als Parkinson patiënt kunt en hoe dit bijdraagt aan het behouden van lichamelijke functies zoals lopen en bewegen.

Winnaar filmprijs

PRA Muziektheater met het project Simpel Verlangen: een landelijk dansproject in woonzorgcentra dat verschillende leefwerelden met elkaar verbindt.
Het dansproject is geproduceerd door PRA muziektheater in samenwerking met 20 zorginstellingen en dansopleidingen uit de regio’s Noord Holland, Zuid Holland, Brabant en Utrecht. PRA maakt met twee professionele dansers en 2 musici, stagiaires van de dansopleidingen, ouderen uit de wijk en kwetsbare ouderen uit de zorginstellingen een dansvoorstelling rond het thema verlangen. Bekijk de film hier!

Vorig jaar

Vorig jaar organiseerden Movisie en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) met Coöperatie VGZ, Actiz, CultuurmijOost, ANBO, Lang Leve Kunst en Coalitie Erbij het filmfestival Cinema Senior. Hierin stonden korte films over kunstprojecten voor, door en met ouderen centraal. Bekijk de winnende projecten.

Samenwerken met Movisie op het gebied van kunst binnen zorg & welzijn? Dit kunnen we voor je doen.

Foto's: Sas Schilten.

Reacties

Jammer nou dat het project al gerealiseerd moet zijn. Groningen plus is met een kleine groep Plussers bezig om een aantal workshops op te zetten voor Plussers die normaal niet snel worden bereikt als het gaat om meedoen aan een of andere kunstvorm. De bedoeling is om te laten zien hoe boeiend de vele stromen van kunstbeleving zijn, met als doel de deelnemers te motiveren zelf aan de slag te gaan. Tijdens de workshop kunnen, naar wij hopen, spontaan groepjes ontstaan, die na de workshops door gaan. We hopen hen duidelijk te maken van kunst en cultuur kan bijdragen bij het ouder worden. De mensen kunnen of aansluiten bij iets dat er al is, of spontaan besluiten met een groepje museumbezoek te gaan of een concert bij te wonen, in Groningen zijn bijvoorbeeld vaak gratis lunchconcerten bij het Conservatorium of besluiten samen iets te maken. Een van de workshops worden bijvoorbeeld gehouden bij het Noord Nederlands Toneel. Deelnemers bezoeken een korte repetitie en gaan dan zelf aan de slag. Later kan de groep met een fikse korting de voorstelling bezoeken, waar zij eerder een stukje repetitie van hebben beleefd en zelf ook mee aan de slag gingen. En wie weet is er dan ineens een groep mensen die het initiatief neemt om samen iets op te zetten of misschien wel met behulp van het NNT. De bedoeling is dat mensen hun eigen behoeften aanboren en van daaruit stappen nemen om hun leven boeiend en leuk te houden. Er is immers niets fijner dan leuk ouder worden met anderen om dit te delen! Wij moeten hard op zoek om de financiën rond te krijgen, terwijl er al afspraken zijn gemaakt, half januari starten we al met een eerste groep. Maar wie weet draagt dit bericht bij aan goede suggesties wie wij hiervoor kunnen benaderen. Succes met jullie project! Ik hoop dat wij Groningen op onze wijze op de kaart kunnen zetten

Stichting Karel van fotografe Caro Bonink is een prachtig voorbeeld! Ze organiseren allerlei kleinschalige projecten en activiteiten op het gebied van cultuur, vrije tijd, bewegen en ontmoeten. Fotografie speelt daarin vaak ook een centrale rol.
https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/organisatie/sociaal/onderwi...

Wat leuk! We zien jullie aanmelding graag tegemoet :)

Reageer op dit artikel

8 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.