Winnaars Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2019

Ixta Noa, Stichting Anders uit Papendrecht en Pip Schevers uit Meijerijstad zijn de gelukkige winnaars van de Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2019. De publieksprijzen gingen naar het Vrijwilligersplein van Alzheimer Nederland, Avavieren en Stef Verhagen. De winnaars ontvingen hun prijs uit handen van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge. De gemeente Capelle aan den IJssel kreeg de eervolle vermelding ‘Vrijwilligersgemeente van het jaar’ uit handen van Jan van Zanen, voorzitter van de VNG.

Winnaars juryprijzen

De jury koos uit zo’n 160 inzendingen drie winnaars in drie categorieën. De jury roemde het enthousiasme en veelzijdigheid van de inzendingen.

In de categorie Landelijke vrijwilligersprojecten, ging de juryprijs naar Ixta Noa. Dit is een organisatie voor en door mensen die ervaring hebben met een psychische onbalans. Vrijwilligers zijn allemaal ervaringsdeskundigen. Zij krijgen coaching en versterken hiermee ook hun eigen persoonlijke en maatschappelijke herstel.

In de categorie Lokale vrijwilligersprojecten won stichting Anders uit Papendrecht. Zij verbinden kwetsbare mensen aan lokale ondernemers. Die komen vervolgens in actie met hun eigen product, dienst of talent.

In de categorie VriendenLoterij Passieprijs koos de jury voor de veertienjarige Pip Schevers van kookproject De Kluis. De jury prees haar initiatief voor een project om jongeren gezonder te laten eten en haar enthousiaste inzet hiervoor.

Meer dan handen 2019

Winnaars publieksprijzen

De inschrijvingen met meeste stemmen wonnen de publieksprijs. Er zijn zo’n 30.000 stemmen uitgebracht. De meeste stemmen gingen naar het Vrijwilligersplein van stichting Alzheimer, een digitaal platform speciaal voor vrijwilligers, Avavieren uit gemeente Westland die aangepaste vakanties organiseert voor kinderen met een beperking en hun ouders en broers en zusjes en Stef Verhagen van TOF vakanties uit Leeuwarden. Hij zet zich al acht jaar in om mensen met een verstandelijke beperking een onvergetelijke vakantie te bezorgen.

Vrijwilligersgemeente van het jaar

Een jury, die bestond uit vertegenwoordigers van vrijwilligerscentrales, koos de gemeente Capelle aan den IJssel als ‘Vrijwilligersgemeente van het jaar’. De gemeente kreeg deze eervolle vermelding,voor hun brede ondersteuning en waardering van het lokale vrijwilligerswerk. De jury prees daarbij vooral de innovatieve manieren die de gemeente kiest, zoals de inzet van studenten van de Erasmus Universiteit en de koffie-estafette van de wethouder.

De winnende projecten van de juryprijs wonnen €5.000, de publieksprijs voor de projecten bedroeg €2.000. De winnaars van de VriendenLoterij Passieprijs wonnen een reischeque inclusief zakgeld van €1.000 (juryprijs) en €500 (publieksprijs). De gemeente kreeg een award.

De Meer dan handen vrijwilligersprijzen zijn een initiatief van het ministerie van VWS en worden ondersteund door Vereniging NOV, de VNG, LSA Bewoners en de VriendenLoterij. De organisatie ligt in handen van Movisie. Met deze prijzen krijgen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties de erkenning en waardering die zij verdienen voor hun belangeloze inzet. Lees meer over de Vrijwilligersprijzen.