Yamina Ayadi is Sociaal Werker van het Jaar 2023

Yamina Ayadi is gekozen tot Sociaal Werker van het Jaar 2023. Samen met de andere genomineerden Juul van Schaijk en M’hamed Yahia is zij de komende periode ambassadeur voor sociaal werk. De uitslag werd bekendgemaakt tijdens het Jaarcongres Sociaal Werk op 24 mei. Yamina werkt bij Team Toekomst Rotterdam en ondersteunt gezinnen en kinderen.

Sociaal Werk werkt!, de samenwerking van werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn, organiseert de jaarlijkse verkiezing om sociaal werk en de sociaal werker zichtbaarder te maken.

'Ik wil mensen een stem geven. Mijn uiteindelijke doel is dat elk gezin en elk kind gelijke kansen krijgt.'

Groot aantal publieksstemmen voor de drie kandidaten

Yamina was zichtbaar blij en verrast dat zij deze mooie titel kreeg. Zij werd verkozen op basis van het aantal online publieksstemmen, het aantal stemmen van aanwezigen op het Jaarcongres Sociaal Werk en de stemmen van de jury.
Yamina geeft hoop. 'Met haar ambitie en lef is zij een belangrijk rolmodel voor andere vrouwen. Zij laat zien dat het waardevol is om te leren en te werken in je eigen leefomgeving. Daarmee motiveert ze ook anderen om sociaal werker te worden.'

Ook de andere genomineerden M'hamed Yahia en Juul van Schaijk gaan het komende jaar op pad als ambassadeur voor hun vak. Alle drie de kandidaten hebben zelf een grote groep stemmers weten te krijgen. De jury heeft er alle vertrouwen in dat deze drie ambassadeurs het vak met veel daadkracht en enthousiasme zullen vertegenwoordigen. En zo een belangrijke bijdrage zullen leveren aan het zichtbaarder maken van de sociaal werker en het maatschappelijke belang van sociaal werk.

Het drietal staat er het komende jaar niet alleen voor. Sociaal Werk werkt! begeleidt de drie sociaal werkers bij hun activiteiten. Zij hebben al een mediatraining gekregen, ze mogen een blog/vlog/podcast/artikel (leren) maken óf een workshop schrijven of omgaan met sociale media volgen. Ze krijgen extra vakkennis aangereikt in de vorm van jaarabonnementen op vaktijdschriften en ze mogen zich gratis laten registreren in het beroepsregister. Als winnaar krijgt Yamina bovendien een bedrag van € 2000,- om te besteden aan een sociaalwerkproject.

Winnaar Sociaal werker van het jaar 2023

Bewonderenswaardige eigenschappen

Cabaretier Farbod Moghaddam (winnaar van de vakjuryprijs van het Leids Cabaretfestival in 2018) kwam zelf ooit als vluchteling met zijn ouders naar Nederland. Hij ontdekte zo de waarde van sociaal werk. Hij benoemde ‘de vicieuze cirkel van bewonderenswaardige eigenschappen’ van sociaal werkers: geduld, creativiteit en vooral empathie. 'Sociaal werkers zijn wegwijzers.' De voorzitter van de vakjury, Otwin van Dijk (burgemeester van gemeente Oude IJsselstreek), had even daarvoor in zijn videoboodschap al gezegd: 'Ze zijn de helden van de wijk.' Om de zichtbaarheid van al deze helden en hun belangrijke werk te vergroten zal Yamina zich op allerlei manieren inzetten en van zich laten horen. Op de website van Sociaal Werk werkt! kun je de komende tijd haar activiteiten volgen en die van Juul en M'hamed.

Foto's: Rob Lamping