Yuli Minguel geeft Movisie Kerstdebat soul

4 december 2019

Zangeres Yuli Minguel sluit op 20 december 2019 het jaarlijkse Kerstdebat van Movisie af. In 2002 deed Minguel mee aan het eerste seizoen van Idols. Ze verhuisde in 2010 naar Engeland waar ze te zien was in de Britse X Factor. In 2012 was zij zelf jurylid bij de door Movisie georganiseerde landelijke talentenjacht Diversity Day, die zo’n 40.000 mensen naar het Museumplein trok. Kort daarna kreeg Yuli’s leven een andere wending. Hoe gaat het nu met haar? En wat gaat ze bij het Kerstdebat zingen?

Yuli is enthousiast over de locatie waar het Kerstdebat plaatsvindt: de stijlvolle Geertekerk met het sobere witte interieur en de echte kroonluchters. ‘Ik weet nog niet wat ik ga zingen, maar in ieder geval wordt het iets met soul!’ Als je haar vertolking op YouTube van ‘This Is A Man’s World’ van James Brown ziet en vooral hoort, snap je meteen waarom het Britse jurylid Louis Walsh haar destijds een ‘beetje Bette Midler en een beetje Tina Turner’ noemde. Ook de term ‘Caribbean Soul Diva’ komt steeds terug. Ze brak door bij de eerste Idols met Jamai en Jim, waar ze onder meer ‘Natural Woman’ van Aretha Franklin  zong. Daarna trok ze vrolijk met medekandidaten van de ene talentenshow naar de andere. Ze trad intussen op met Mariah Carey, Justin Timberlake en Angie Stone.

Kerstdebat 2019: Gedwongen emancipatie? Veranderen van binnenuit…

Op vrijdagmiddag  20 december bespraken we tijdens het jaarlijkse Kerstdebat in de Geertekerk in Utrecht wat werkt bij het veranderen van traditionele opvattingen in gemeenschappen. Aan het woord kwamen onder meer schrijfster Naema Tahir, Hanneke Felten, Fatma Özgümüṣ (VON), Gazi Duran (Stichting Maruf) en Ahmet Azdural (IOT). Muziek was er van The Voice of Afghan Women en Yuli Minguel. Presentatoren waren Olaf Stomp en Joline Verloove van KIS.

Verliefd op een man zonder verblijfsvergunning

Op een gegeven moment kreeg haar opeens een andere wending. Door de liefde. Yuli werd verliefd op een man zonder verblijfsvergunning. Zo kwam ze opeens terecht in een totaal andere wereld met hele andere problemen en prioriteiten. Ze leerde de vluchtelingenwereld dus van binnenuit kennen en is wantrouwend over de intenties van de Alliantie Verandering van Binnenuit. Ze vraagt zich af of de onderwerpen waar op gefocust wordt wel echt vanuit de migrantengroepen zelf zijn bedacht. Of dat de organisatie het belangrijk vond om juist over die onderwerpen met migranten te praten.

‘Ik vind de acceptatie van gays en lesbians wel heel belangrijk. Laat dat duidelijk zijn.’ Ze luistert geïnteresseerd over hoe de alliantie gedragen wordt door zeven migranten- en vluchtelingenorganisaties zelf en hoe mensen daar juist van binnenuit taboes in die besloten gemeenschappen willen aanpakken, het thema dat dit jaar tijdens het Kerstdebat van Movisie centraal staat.

Een gelouterde lady of soul

Yuli keerde vanuit Nederland terug met haar vriend en ging weer workshops geven, richtte het Artist4Artist Platform op en trad veel op. Na twee jaar liep haar relatie op de klippen. Ze ontmoette een ander, trouwde en beviel van een tweeling, dochter Joya Azalea en zoon J'Noah O'Dayne. Later volgde nog de geboorte van een derde kindje dat helaas een paar maanden overleed. Het is nog steeds een groot verdriet voor haar. Yuli vertelt dat ze net de dag ervoor in een studio een liedje heeft ingezongen voor haar ‘baby’. Op 20 december treedt dus een gelouterde lady of soul op in de Geertekerk. Een vrouw die de kracht van muziek vindt dat je die voelt met je ziel, muziek laat voelen wie je werkelijk bent. Het Kerstdebat belooft dit jaar bijzonder te worden.