Zelfacceptatie vele malen belangrijker dan uit de kast komen

Hoe ondersteun je lhbti+ personen met een biculturele achtergrond?

Hulpverleners in zorg en welzijn of vrijwilligers bij belangenorganisaties kunnen te maken krijgen met lhbti+ personen (lesbische, homoseksuele, biseksuele. Transgender en intersekse) cliënten met een biculturele achtergrond. Er zijn specifieke problemen waarmee biculturele lhbti+ personen vaker te maken krijgen dan lhbti+ personen zonder migratieachtergrond en het is van belang dat je daar iets over weet. Movisie ontwikkelde samen met Rutgers en het COC een online module om sociaal professionals en vrijwilligers te helpen bij het effectief ondersteunen van biculturele lhbt personen.

Uit de laatste LHBT-monitor van het SCP (2018) blijkt dat mensen met een religieuze of biculturele achtergrond het minst positief denken over seksuele en genderdiversiteit. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld discriminatie, uitsluiting en eer gerelateerd of huiselijk geweld tegen biculturele lhbt personen.

Jaimy persona

Een voorbeeld hiervan is dat van Jaimy:
Jaimy is aangemeld bij schuldhulpverlening omdat zij een huurachterstand heeft. In gesprek komt de sociaal professional erachter dat zij pas 18 jaar is en niet meer thuis woont, omdat haar ouders haar transgender-zijn niet accepteren. Ze is op straat gezet. Het lukt haar niet om baantjes vast te houden en vanwege haar leeftijd komt ze niet meer in aanmerking voor jeugdzorg. Praten over waar Jaimy haar geld aan uitgeeft ligt gevoelig. Het is belangrijk dat een hulpverlener sensitief kan omgaan met Jaimy’s transgender gevoelens en haar behoefte zich mooi te kleden, maar ook met wat haar culturele en etnische achtergrond betekent voor haar transgender gevoelens.

Deze risico’s maken dat mensen met een biculturele achtergrond en lhbt gevoelens meestal voorzichtiger zijn in het uiten hun gevoelens en dus minder snel -of helemaal niet- uit de kast komen. Sociaal professionals zouden daarom niet moeten aansturen op “uit de kast komen”, maar juist de nadruk moeten leggen op zelfacceptatie, je goed voelen om wie je bent: Coming in, in plaats van Coming out.

Online module

Het is belangrijk dat sociaal professionals beschikken over informatie over biculturaliteit en lhbt. Alleen als je kennis van deze zaken hebt, weet je hoe je deze groep het beste kunt ondersteunen. In de online module van Coming In leer je onder andere wat het voor biculturele lhbt personen kan betekenen als zij uit de kast komen en met welke reacties uit hun omgeving zij te maken kunnen krijgen. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van levensverhalen van drie personen die je in jouw dagelijkse praktijk kunt tegenkomen.

In de module reflecteer je op de situaties en krijg je tips over hoe je zou kunnen reageren. De online module geeft je praktische informatie over organisaties en websites waar je naar kunt doorverwijzen of waar je zelf meer informatie vindt. Ook leer je wat biculturele lhbt personen kan helpen om te leren omgaan met hun eigen gevoelens en hun omgeving.

Ook voor vrijwilligers

Niet alleen voor sociaal professionals is het belangrijk te weten waar biculturele lhbt personen tegenaan kunnen lopen, ook vrijwilligers van belangenorganisaties kunnen problematiek signaleren of vragen krijgen. Speciaal voor deze vrijwilligers ontwikkelden we een online module die inzicht geeft in verschillende situaties waarin lhbt personen van kleur kunnen verkeren. In deze module ligt de nadruk meer op het stellen van de eigen grenzen, het herkennen van wensen van de ander en het goed doorverwijzen van de persoon in kwestie.

Doorloop hier de online module van Coming In: een snelle en praktische manier om te leren, op een moment dat jou uitkomt. Het doorlopen van de module duurt ongeveer een uur, waarna extra materiaal beschikbaar is om te verdiepen. Voor sociaal professionals is de module geaccrediteerd.