Zes valkuilen bij het nadenken over ervaringsdeskundigheid

De referentiekaders van waaruit we over ervaringsdeskundigheid spreken, kunnen nogal verschillen, zo valt Kitty Jurrius op. De lector Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg bij Windesheim Flevoland klom in de pen en schreef een blog over zes valkuilen bij het nadenken over ervaringsdeskundigheid.

Valkuil 1: Niet specifiek maken over welke context het gaat

Ervaringsdeskundigheid kan in allerlei verschillende contexten worden benut: denk bijvoorbeeld aan de samenwerking met ervaringsdeskundigen in beleidsvorming, in onderzoek, in de zorg- of hulpverlening, in maatjesprojecten of in onderwijs. In de praktijk wordt vaak los van de context over de kwaliteit en de invulling van ervaringsdeskundigheid gesproken, terwijl elke context weer andere invullingen en randvoorwaarden vraagt.

Valkuil 2: Voorbijgaan aan diversiteit in ervaringsdeskundigheid

Naast een diversiteit aan contexten, bestaat er ook nog een grote diversiteit aan ervaringsdeskundigheid en potenties om deze in te zetten voor het ‘nut van het algemeen’. Ik zou er voor willen pleiten dat de vraag ‘wie ben je, waar liggen je talenten en wat zou je kunnen of willen betekenen?’ weer de startvraag wordt van het inrichten van ervaringsdeskundigheid.

Lees verder op werkplaatsensociaaldomein.nl

Kitty Jurrius is als lector verbonden aan de Werkplaats Sociaal Domein Flevoland. De volledige blog lees je op de website van de Werkplaatsen Sociaal Domein.

Lees volledige blog