Zeven praktische tips voor het verbeteren van inclusie in jouw organisatie

Een inclusieve en diverse organisatie biedt op meerdere gebieden voordelen. Zakelijk gezien zorgt investeren in diversiteit en inclusie bijvoorbeeld voor hogere productiviteit, innovatie, flexibiliteit en creativiteit. Maatschappelijk gezien draagt een organisatie door deze investering bij aan het bestrijden van sociale ongelijkheid en vooroordelen.

Het creëren van een inclusieve werkvloer kan bij jouzelf en jouw huidige werksituatie beginnen. Tijdens de Inspiratiedag op 1 december 2022 van team Inclusieve Arbeidsmarkt, in samenwerking met Platform Nieuwkomers & Werk, Platform Jongeren & Werk, Platform Vijftigplussers & Werk en Platform Werk Inclusief Beperking, is veel kennis gedeeld om hiermee aan de slag te gaan.

Bekijk de aftermovie

Op basis van de verzamelde kennis tijdens de Inspiratiedag hebben we de zeven beste praktische tips verzameld. Sommigen kunnen meteen uitgevoerd worden, anderen gaan over een langeretermijnaanpak. Alle zeven dragen bij aan het verbeteren van inclusie – ook in jouw organisatie.

1. Ga in gesprek met initiatieven die jou kunnen helpen

Wil je graag beginnen, maar weet je niet hoe? Ga op zoek naar een initiatief waar jij warm van wordt en ga met ze in een open gesprek over de opties en mogelijkheden. Overzichten van initiatieven zijn te vinden op de websites van Platform Jongeren & Werk, Platform Nieuwkomers & WerkPlatform Vijftigplussers & Werk en Platform Werk Inclusief Beperking.

2. Maak gebruik van een Wild Card tijdens het sollicitatieproces

Op zoek naar nieuw personeel? Geef de recruiter een wildcard mee: nodig ten minste één iemand uit die anders op basis van het cv niet meteen uitgenodigd zou worden.

3. Plaats je vacature ook op wervingskanalen gericht op diversiteit en inclusie

Naast de traditionele vacaturewebsites bestaan er tal van platformen die zich speciaal richten op diverse personeelsbestanden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Refugee Work, Onbeperkt aan de Slag, ErvarenJaren, Emma at Work of Colourful Jobs.

4. Denk na over het gebruik van andere sollicatievormen

De traditionele manier van solliciteren past niet bij iedereen. Geef mensen de optie om hun sollicitatie in te sturen door bijvoorbeeld video, spraakberichten, PowerPoint of een andere creatieve manier.

5. Sta open voor het aanleren van nieuwe manieren van denken over personeel

Neem samen met je team de stap om bestaande manieren van denken over personeel te herkennen en aan te pakken. Kijk in de spiegel en blijf onderzoeken hoe jouw organisatie met diversiteit en inclusie omgaat. Bijvoorbeeld door het doen van een vooroordelenspel of het volgen van een Harrie Helpt training.

6. Maak inclusie en diversiteit onderdeel van de praktijk en neem je medewerkers hierin mee

Diversiteit onderdeel maken van de praktijk – door bijvoorbeeld het opstellen van D&I-beleid – bevordert een inclusieve bedrijfscultuur en zorgt ervoor dat er op verschillende momenten in de toekomst wordt geëvalueerd hoe het gaat en hoe het beter kan. Dit stimuleert zowel het creëren als het behouden van diversiteit binnen een bedrijf. Belangrijk is daarbij wel dat medewerkers worden meegenomen in de besluiten en uitvoer.

7. Denk niet alleen vanuit competentie, maar ook vanuit potentie

Kijk bij het aannemen van nieuwe werknemers niet alleen maar naar diploma’s, cv’s en een persoonlijke klik, maar ook naar motivatie en potentie. Blijf in gesprek met werknemers over wat zij kunnen en waar zij heen willen, en pas een functie daar eventueel op aan in plaats van andersom. Heb het vertrouwen om tijd en energie in een werknemer te stoppen en hen te trainen en te helpen leren. Als de potentie er is, kunnen mensen zich altijd ontwikkelen.

Meer weten?

Meer weten over inclusie op de arbeidsmarkt en de mogelijkheden om dit binnen jouw organisatie te bevorderen? Bekijk dan onderstaande handige links.

Foto's: Duy Vu Dinh

Overzicht zaal Inspiratiedag
Workshop Marjet
Deelnemers in gesprek