Zit in ieder mens een maker?

Met deze vraag raakt Irma van Beek, sociale ombudsvrouw, de kern van het verhaal. Dit gebeurt tijdens de workshop ‘Ontdek jouw innovatiekracht!’ van het Congres 5 jaar cliëntondersteuning: leren en innoveren dat online plaatsvindt op 29 september 2020. De deelnemers van deze workshop zijn grotendeels zelf cliëntondersteuner. Zij zijn nieuwsgierig naar hun eigen innovatiekracht en opzoek naar inspiratie.

Cliëntondersteuners, die meedenken in het belang van de zorgvragers, krijgen te maken met complexe vraagstukken die soms een andere manier van kijken vragen. Tijdens deze workshop gaan de deelnemers opzoek naar deze andere manier van kijken. Irma van Beek geeft de workshop samen met Bart van Rosmalen, die zijn proefschrift schreef over Muzische Professionalisering. Tijdens de workshop gaan de deelnemers samen met Irma en Bart opzoek naar hun eigen ‘makerschap’. Het wordt een ontdekkingstocht van improviseren en inspireren om uiteindelijk te innoveren. 

Leermeesters

Irma en Bart laten de deelnemers vertellen over hun eigen ervaringen, zo worden ze eigenaar van wat er tijdens de workshop gebeurt. Eerst maken de deelnemers kennis met elkaars leermeesters. Door wie of wat zijn zij in het verleden geïnspireerd en wat nemen ze daarvan mee in hun werk? De wijze lessen kwamen van moeders en leraren, maar ook van bepaalde momenten en ervaringen. Een deelnemer zegt hierover: ‘Ik vind het heel mooi, je denkt bij het woord leermeester snel aan personen, maar bij ons groepje kwam ik erachter dat het ook momenten kunnen zijn of ervaringen’. Een andere deelnemer noemt: ‘als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat’, iets wat zij in haar achterhoofd meeneemt tijdens haar werk als cliëntondersteuner. Tijdens het delen van de leermeesters is er herkenning onderling, wat als prettig wordt ervaren. 

'Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat'

Wendingen

Met een vloeiende overgang komen Irma en Bart vervolgens op het volgende onderwerp: wendingen. Hiermee doelen zij op creatieve manieren waarmee vaste patronen worden doorbroken die deelnemers tijdens hun werk als cliëntondersteuner toepassen: een andere manier van kijken dus, om bijvoorbeeld tot de vraag achter de vraag van een cliënt te komen. Deelnemers gaan uiteen in kleinere groepen en vertellen elkaar over hun persoonlijke repertoire en geheime krachten. Dit zijn wendingen die ze toepassen tijdens gesprekken met hun cliënt, zoals het maken van een wandeling, het tekenen van de situatie, het vragen naar een foto of naar dromen en naar het toilet gaan bij de cliënt thuis. Maar ook oprechte interesse tonen en openstaan voor wat de cliënt op dat moment nodig heeft. Het wordt een inspirerende sessie waar tijdens het delen van de wendingen het enthousiasme van de deelnemers voelbaar is: cliëntondersteuners hebben passie voor het werk dat ze doen. 

Deze workshop maakt tijdens het Congres 5 jaar cliëntondersteuning duidelijk dat cliëntondersteuners in de praktijk zelf kennis ontwikkelen en dat het relevant en leuk is om deze kennis met elkaar te delen. Zij hebben zelf bijgedragen aan wat deze workshop ons leert, dit toont het eigenaarschap en ‘makerschap’ van de deelnemers. Wanneer de deelnemers hun ervaringen en wendingen opschrijven, speelt Bart voor hen op zijn cello. Een welkome wending en mooie afsluiting van deze geslaagde workshop. De workshop toont het bewijs: in ieder mens zit een maker.

Meer lezen

Wil je meer weten over het verloop en de inhoud van deze workshop? Lees dan Barts verhaal dat hij schreef na afloop van het congres met daarin zijn conclusie: ‘Als je vanuit de toenemende complexiteit in ons werk een beroep doet op de wendbaarheid van professionals leg je ze lam. Als je ze vraagt naar 'hoe werk jij eigenlijk' vuur je ze aan.’