Zo kunnen we verder komen in het #MeToo-debat

27 oktober 2017

Bij seksuele intimidatie is sprake van een glijdende schaal. Maar in de discussie zit iedereen in zijn eigen groef. Hoe kun je die glijdende schaal beoordelen? Hoe kom je uit dat eigen referentiekader? Lezers over hoe nu verder in het #MeToo-debat.

Bij seksuele intimidatie is vaak sprake van een glijdende schaal. In de discussie die is losgebarsten middels #MeToo wordt steeds gesproken over het grijze gebied. Uit de discussie blijkt dat iedereen een eigen referentiekader heeft. Om het oordeel over seksueel gedrag daarvan los te koppelen heb je objectiveerbare criteria nodig. Die zijn gebaseerd op de wet- en regelgeving, de rechten van de mens én de kennis over risicofactoren rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. Seksuele handelingen kun je vanuit een aantal criteria bekijken, denk aan vrijwilligheid en toestemming.

Wat te doen bij (ex-)partnergeweld?

Gebruik methode RelatieWijs

Weten beide partijen waar ze ja tegen zeggen? Kun je weigeren? Was het fijn? Wilden jullie het allebei? Nee? Dan is er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Krijg je aandacht, geld of iets anders als tegenprestatie? Is er één de baas? Is er lichamelijke of psychische schade? Ja? Dan is er wederom sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag.  

Bij structureel seksueel geweld is vaak sprake van een glijdende schaal waarbij de handelingen van kwaad tot erger gaan. Hoe kun je die glijdende schaal nu beoordelen? Vrijwilligheid (zonder manipulatie of druk) is één van de criteria waaraan je seksueel gedrag kunt toetsen. Een persoon die de vrije wil uitschakelt door iemand te drogeren, zoals we lezen in het relaas van journalist en tv-maker Jelle Brandt Corstius en vele anderen, gaat zwaar over de grens.

Ook context en respect voor jezelf en de ander zijn criteria die behulpzaam zijn. Een ander criterium is gelijkwaardigheid. Wat is dat precies? Gelijkwaardig aan elkaar ben je wanneer er een zekere mate van balans is op het gebied van leeftijd, levenservaring en volwassenheid. Dit komt deels terug in de wetgeving rondom het huwelijk, beide partners moeten tenminste 18 jaar zijn om in het huwelijk te kunnen treden. Overigens, ook in een huwelijk hechten we als samenleving grote waarde aan vrijwilligheid: sinds 1991 is verkrachting binnen het huwelijk strafbaar.

Staat #Metoo aan de wortels van een nieuwe seksuele revolutie? Dat valt te bezien, in ieder geval verbindt het vrouwen én mannen doordat ze eindelijk met hun verhaal naar buiten kunnen komen, de angst en schaamte voorbij. Kijk wel uit dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij meisjes en vrouwen wordt gelegd. Opmerkingen als 'ze zal er wel om gevraagd hebben met dat korte rokje', worden nog steeds gemaakt.

We moeten onze meiden weerbaar maken, en leren dat je nee mag zeggen als iets niet fijn voelt, ook al zei je misschien eerst ja. Maar we moeten de jongens en mannen niet vergeten. Ook zij krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Omgaan met gevoelens van bijvoorbeeld opwinding en/of afwijzing is niet altijd gemakkelijk. Laten we jongeren leren hun eigen en andermans grenzen op het gebied van seksualiteit te respecteren en groepsdruk te weerstaan.

Dit artikel verscheen eerder op Volkskrant.nl als lezersbrief.