Zorgladder mantelzorg: informele ondersteuning tijdens de coronacrisis

Stap 2

Er zijn veel inwoners die graag iets willen doen voor een ander. In tijden corona springen de initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Als gemeente kun je dat alleen maar toejuichen. In deze veelheid van initiatieven is het zaak om vanuit de gemeente enige regie hierop te voeren. Hoe doe je dat?

Stimuleer initiatiefnemers

Door zoveel mogelijk om aan te sluiten bij bestaande online matchingsplatsforms.

zorgladder-mantelzorgondersteuning-stap2-informele-ondersteuning

Goede voorbeelden 

  • In Land van Cuijk hebben de vijf gemeenten in ‘no time’ het plaatselijke platform ‘mijn buurtje’ in het leven geroepen. Denk ook alvast na hoe je dit ‘altruistisch overschot’ straks ook nog actief kunt houden, onder andere door nu alvast veel waardering te uiten.
  • In ’s Hertogenbosch stuurt de gemeente samen met de vrijwilligersorganisatie op buurtgerichte vrijwillige hulp
  • Leusden: volop in beweging: In gemeente Leusden blijven uitvoerende organisaties, vrijwilligers en de gemeente volop in beweging. Simone Rijneveld, beleidsadviseur bij de gemeente Leusden, vertelt hoe zij ondersteuning op verschillende manieren organiseren.

Bied overzicht

Vergeet ook de bestaande lokale vrijwilligersorganisaties niet. Zij zijn vaak ook op inventieve wijze bezig om hun steentje bij te dragen. Je kunt als gemeente van betekenis zijn door overzicht te bieden (welke organisaties zijn actief) en indien wenselijk een faciliterende rol te hebben in het (online) afstemmen. Verken samen welke inwoners, buurten, wijken of dorpen al voldoende geholpen worden en waar nog weinig vrijwillige hulp voorhanden is. 

Denk creatief na

Het contact tussen vrijwilligers, kwetsbare inwoners en hun mantelzorgers is nu vaak in de vorm van steungesprekken en praktische hulp buitenshuis. Denk creatief na over andere vormen van contact met iets meer nabijheid, zoals wandelingen of voortuingesprekken. Ook bestaan er tips voor hoe je om kan gaan met vraagverlegenheid van mantelzorgers in tijden van corona.

i De coronacrisis heeft gevolgen voor mantelzorgers in de thuissituatie. Movisie zet aan de hand van de richtlijn mantelzorgondersteuning en de Zorgladder mantelzorg de mogelijkheden voor gemeenten en professionals op een rij. Op basis van de ervaringen van gemeenten en zorg- en welzijnsprofessionals houden we je op de hoogte van interessante voorbeelden en verhalen in elke stap van de Zorgladder.
Lees toelichting