Zorgladder mantelzorg: mantelzorg en het eigen netwerk tijdens de coronacrisis

Stap 1

Als gemeente kun je ervoor zorgen dat je handzame informatie op een rij zet voor mantelzorgers en die actief verspreid onder je lokale organisaties en je eigen professionals meegeeft. Denk hierbij aan de wijkteams, het Wmo loket en uiteraard de gemeentelijke webpagina of de lokale media.

Wist je bijvoorbeeld dat er diverse tools zijn die mantelzorgers zelf kunnen gebruiken om te communiceren met hun sociale netwerk?

zorgladder-mantelzorgondersteuning-stap1-eigen-netwerk

Handige informatie om mantelzorgers naar te verwijzen:

  • MantelzorgNL heeft voor mantelzorgers handzame informatie op een rij gezet. Hun mantelzorglijn en jouw lokale mantelzorg ondersteunende organisaties bieden mantelzorgers een luisterend oor en praktisch advies om zo goed mogelijk mantelzorg zorg te kunnen blijven geven.
i De coronacrisis heeft gevolgen voor mantelzorgers in de thuissituatie. Movisie zet aan de hand van de richtlijn mantelzorgondersteuning en de Zorgladder mantelzorg de mogelijkheden voor gemeenten en professionals op een rij. Op basis van de ervaringen van gemeenten en zorg- en welzijnsprofessionals houden we je op de hoogte van interessante voorbeelden en verhalen in elke stap van de Zorgladder.
Lees toelichting

Verder lezen over het bereiken van mantelzorgers

De ene mantelzorger is makkelijker te bereiken dan de ander. Toch wil je er als gemeente voor al je inwoners zijn. En daarmee ook voor bijzondere doelgroepen.

groepenmantelzorgers-1

Infographic groepen mantelzorgers

Movisie zette voor de Woudlopersgids informele zorg op een rij welke groepen mantelzorgers er zijn en bracht behoeften en uitdagingen in kaart. Deze zijn weergeven als persona's in een overzichtelijke infographic.

Bekijk en download