Merel van Groningen
Merel van Groningen werd op haar 15e slachtoffer van een loverboy. Toen had ze nooit kunnen bedenken dat ze in 2016 een bijdrage zou leveren aan een nieuwe versie van de Nederlandse wetgeving. Als tienermeisje kwam het niet in haar op dat zij prijzen zou ontvangen en dat zij een rol zou gaan spelen in preventie en interventie in deze problematiek.
In het kort
Functie: Adviseur op het gebied van preventie en interventie grooming, sexting en loverboys, oprichter Merel van Groningen Foundation, schrijfster
Kernwoorden: Preventie en interventie seksueel misbruik
In 2010 ontvangt zij de Joke Smit aanmoedigingsprijs als vertegenwoordigster van alle slachtoffers van seksueel geweld die met hun verhaal naar buiten durven te treden. In 2012 ontwikkelt zij samen met de Politie Rijnmand en Edu’Actief de erkende interventie MvG-project voor jongeren vanaf 12 jaar. Dit wordt onder andere ook ondersteund door Corinne Dettmeijer-Vermeulen (Nationaal Rapporteur Mensenhandel), rechter in haar rechtszaak tegen de loverboy.
Merel schreef verschillende boeken:
- 'En plotseling ben je van hem' is een autobiografie waarin ze beschrijft hoe een dader te werk gaat en hoe schaamte een verwoestend effect kan hebben op een tienermeisje. Merel wil dan vooral vertellen hoe dit soort processen lopen als antwoord op de vraag: 'Maar je laat je toch niet zomaar achter het raam zetten?'
- 'In mijn onschuld'. Na de traumatische ervaringen met de loverboy, komt er nog een trauma achteraan. Ze wordt in een internaat onder toezicht gesteld van een hulpverlener die het nog eens dunnetjes over doet. Ze is kwetsbaar en op zoek naar liefde, wat de hulpverlener weet om te zetten in een geheime, maar verboden relatie.
- 'Liefde zonder vlinders' zorgde dat de oude Zedenwet vernieuwd werd en dat het ongevraagd verspreiden van sexting werd ondergebracht bij Buro-Halt.
In het MvG-project worden voor het eerst voorlichting en preventie samengevoegd voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar en alle betrokkenen. De overheid erkent de effectiviteit van dit project na onderzoek als een van de twee goed onderbouwde interventietrajecten in Nederland.
Gemeenten en politie vragen geregeld Merels hulp bij vermoedelijke slachtoffers en daders omdat ze de taal van deze jongeren spreekt en korte lijnen met de juiste politiemensen en advocaten heeft. Ze wordt regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan onderzoeken en rapporten en is vaste columniste voor de Nationale Onderwijsgids.
Ze startte dit jaar met de 'Liefde zonder vlinders Tour'. Dit programma gaat dieper in op de thema’s sexting, grooming en loverboys. Gemeenten, scholen, ouders en professionals die met jongeren werken kunnen een sessie boeken.
De Merel van Groningen Foundation (MvG Foundation) is in 2017 opgericht voor meisjes die slachtoffer zijn van een loverboy en in een afhankelijkheidsrelatie verkeren. Bij de Foundation worden meisjes door een team bestaande uit ervaringsdeskundigen en professionals begeleid en behandeld om de eigen regie op het leven terug te krijgen en een zelfstandig bestaan op bouwen. De ervaringsdeskundigen blijven de gehele periode van begeleiding en behandeling naast het meisje staan. Wanneer het meisje dreigt af te haken zorgt de ervaringsdeskundige dat ze in contact blijft met het meisje en stimuleert haar om door te zetten. De ervaringsdeskundige heeft een centrale rol in het herstel van de zelfregulatie en deelname aan het 'gewone' leven en blijft in contact met het meisje zolang het nodig is.