Merel van Groningen

Merel van Groningen werd op haar 15e slachtoffer van een loverboy, waarna ze op haar 16de slachtoffer werd van seksueel misbruik door een hulpverlener binnen jeugdzorg. Zij is als ervaringsdeskundige associate member bij Movisie.

Merel had nooit kunnen bedenken dat ze in 2016 een bijdrage zou leveren aan een nieuwe versie van de Nederlandse wetgeving. Als tienermeisje kwam het niet in haar op dat zij prijzen zou ontvangen en dat zij een rol zou gaan spelen in preventie en interventie in deze problematiek.

Merel van Groningen

In het kort

Functie: Adviseur op het gebied van preventie en interventie grooming, sexting en loverboys, oprichter Merel van Groningen Foundation, schrijfster
Kernwoorden: Preventie en interventie seksueel misbruik

In 2010 ontvangt zij de Joke Smit aanmoedigingsprijs als vertegenwoordigster van alle slachtoffers van seksueel geweld die met hun verhaal naar buiten durven te treden. In 2012 ontwikkelt zij samen met de Politie Rijnmond en Edu’Actief de erkende interventie MvG-project voor jongeren vanaf 12 jaar. Dit wordt onder andere ook ondersteund door Corinne Dettmeijer-Vermeulen (Nationaal Rapporteur Mensenhandel), rechter in haar ondertoezichtstelling.

Merel schreef verschillende boeken:

  • 'En plotseling ben je van hem' is een autobiografie waarin ze beschrijft hoe een dader te werk gaat en hoe schaamte een verwoestend effect kan hebben op een tienermeisje. Merel wil dan vooral vertellen hoe dit soort processen lopen als antwoord op de vraag: 'Maar je laat je toch niet zomaar achter het raam zetten?' 
  • 'In mijn onschuld'. Na de traumatische ervaringen met de loverboy, komt er nog een trauma achteraan. Ze wordt in een internaat onder toezicht gesteld van een hulpverlener die het nog eens dunnetjes over doet. Ze is kwetsbaar en op zoek naar liefde, wat de hulpverlener weet om te zetten in een geheime, maar verboden relatie.
  • 'Liefde zonder vlinders' zorgde dat de oude Zedenwet vernieuwd werd en dat het ongevraagd verspreiden van sexting werd ondergebracht bij Buro-Halt.

In het MvG-project worden voor het eerst voorlichting en preventie samengevoegd voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar en alle betrokkenen. De overheid erkent de effectiviteit van dit project na onderzoek als een van de twee goed onderbouwde interventietrajecten in Nederland.

Gemeenten en politie vragen geregeld Merels hulp bij vermoedelijke slachtoffers en daders omdat ze de taal van deze jongeren spreekt en korte lijnen met de juiste  politiemensen  en advocaten heeft. Ze wordt regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan onderzoeken en rapporten en is vaste columniste voor de Nationale Onderwijsgids.

Ze startte dit jaar met de 'Liefde zonder vlinders Tour'. Dit programma gaat dieper in op de thema’s sexting, grooming en loverboys. Gemeenten, scholen, ouders en professionals die met jongeren werken kunnen een sessie boeken.

De Merel van Groningen Foundation is hét ervaringskenniscentrum op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel misbruik en uitbuiting voor in de praktijk. Ons denken en ontwikkelen gebeurt altijd vanuit het perspectief van de slachtoffers. Het doel daarvan is het begeleiden en het verbeteren van de positie van de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel misbruik en uitbuiting.

Ervarings-coachen die bij ons een opleiding hebben gevolgd, geven voorlichting over seksueel grensoverschrijdend gedrag, begeleiden slachtoffers op hun weg naar herstel en richten ons op het verbeteren van de kwaliteit van de hulpverlening aan slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag.