Johan Rijcken
Johan is projectmedewerker bij Buurtzorg Nederland en associate member van Movisie.
In het kort
Werkgever: Buurtzorg Nederland
Functie: Projectmedewerker
Kernwoorden: no-nonsense, vernieuwer en vraaggericht
Johan werkt bij Buurtzorg Nederland aan het project Ik ga mij bezighouden met het project 'De buurt als ecosysteem voor maatschappelijke gezondheidszorg' vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Kleinschalig en vanuit de buurt denken en doen. Werken aan een transitie en blauwdruk voor de maatschappelijke gezondheidszorg van Nederland in 2040.
Hij is een verfrissende beleidsadviseur, een no-nonsense type. Hij houdt niet van overlegtafels en tijd- en energievretende samenwerkingen. In plaats daarvan zet hij zich in voor datgene wat écht nodig is. Als expert in de jeugdzorg, aanpakker en vernieuwer was hij één van de geïnterviewden in het boek Écht doen wat nodig is, onder redactie van Dorien Graas, Annemiek de Klein, Jeffrey Stevens, Thijs Jansen en Gerard van Nunen. Door zijn brede ervaring als verpleegkundige, gezondheidswetenschapper, manager en beleidsadviseur weet hij de verschillende perspectieven bij elkaar te brengen.
Het boek is een pleidooi voor kleinschalige effectieve jeugdhulp. Een noodzakelijke omslag in de jeugdhulp die allang wordt voorgeleefd door vernieuwers zoals Johan Rijcken, die met de vaste reflexen van de sector gebroken hebben, zich dienstbaar opstellen en laten zien dat er een andere en betere jeugdhulp mogelijk is.
Daarnaast stond Johan aan de basis van de samenwerking in 2013 met Buurtzorg Jong. Na een periode van puinruimen, contacten leggen en vertrouwen winnen, hebben de twee teams en de jongerenwerkers nu de slag te pakken. Tegen de stroom in koos Zaltbommel destijds samenwerking met Buurtzorg Jong. Daar waar andere gemeenten meer heil zagen in het oprichten van wijkteams voor inwoners van alle leeftijden, haalde Zaltbommel de jeugd eruit en zette er aparte hulpverleners op. Begonnen met vier krachten en nu uitgegroeid naar twee teams met bij elkaar achttien hulpverleners en daarnaast ook nog zes jongerenwerkers. Gemiddeld ontfermen zij zich over zo’n 300 à 400 lopende zaken en draait ook de inzet op preventie naar volle tevredenheid.