Dag 1: Oorzaken en gevolgen van niet kunnen rondkomen

Challenge Armoede

Goedendag! Vandaag start jij met de Challenge Armoede. Super dat je meedoet! Op dag 1 staan we stil bij de oorzaken en gevolgen van langdurige armoede.

Wat is armoede?

Er zijn veel verschillende definities van armoede. Langdurig moeite hebben om rond te komen is het belangrijkste kenmerk van armoede. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Denk aan life-events als een scheiding, faillissement, persoonlijke factoren zoals een chronische ziekte of een licht verstandelijke beperking, stijgende kosten voor levensonderhoud, werk dat te weinig betaalt om van te kunnen leven of een te groot bestedingspatroon. Gevolgen zijn stress, een slechtere gezondheid en ook komen er vaker opvoedingsproblemen voor. Daarnaast hebben mensen in armoede meer kans op problematische schulden, een negatief zelfbeeld en sociaal isolement.

Hoeveel huishoudens in Nederland leven in armoede?

a. 7,9%
b. 5,7% 
c. 15,6% van alle Nederlanders

Bekijk het antwoord    

Hoeveel kinderen in Nederland groeien op in armoede?

a. 17,8%
b. 12,7% 
c. 8,1% 

Bekijk het antwoord    

Wees er vroeg bij

Armoede en schulden zijn niet altijd zichtbaar. Zo verstrijkt er gemiddeld vijf jaar tussen het ontstaan van schulden en het doen van een beroep op schuldhulp. Dit komt omdat mensen de ernst van de problematiek lastig kunnen inschatten: men denkt tot het echt niet meer gaat dat men het hoofd zelf nog boven water kan houden. Ook schaamte speelt een rol, hierdoor klopt men niet aan voor hulp. Tot slot weten mensen niet altijd waar ze terecht kunnen. Vroegtijdig signaleren is dus belangrijk: zo voorkom je dat schrijnende situaties en problematische schulden (schulden die zonder hulp niet binnen drie jaar zijn op te lossen) ontstaan.

Hoeveel mensen hebben (ernstige) betalingsproblemen?

a. 700.000 huishoudens
b. 1,5 miljoen huishoudens
c. 3 miljoen huishoudens

Bekijk het antwoord 

  Challenge van de dag: armoede in jouw praktijk, kun je het zien?

   

  Financiële problematiek is niet altijd zichtbaar. Weet jij wat er bij jouw doelgroep speelt? Laat je gedachten eens gaan over de volgende vier vragen.

  1. Hoeveel procent van jouw cliënten heeft volgens jou moeite om rond te komen?
  2. In de praktijk zien we vier vormen van schulden. Deze staan hieronder. Welke oorzaken van het niet kunnen rondkomen zie jij vooral in jouw werkgebied?
   • Overbestedingsschulden (men geeft meer uit dan er aan geld binnen komt)
   • Aanpassingsschulden (door een verandering in leefsituatie, denk aan een scheiding, moet men leren omgaan met minder geld)
   • Compensatieschulden (psychische problemen, zoals een laag zelfbeeld of verslaving, worden gecompenseerd door dingen te kopen)
   • Overlevingsschulden (men heeft te weinig inkomsten om de dagelijkse lasten te betalen).
  3. Welke casus uit jouw praktijk, waarbij sprake was van armoede, heeft jou het meest geraakt en waarom?
  4. Waarom wil jij je inzetten voor de aanpak van armoede in jouw werkgebied en waar ga jij je de komende tijd hard voor maken?

  Ik heb deze challenge afgerond

  Over de Challenge Armoede

  Van 12 oktober  t/m 16 oktober 2020 organiseert Movisie de Challenge Armoede. Elke ochtend wordt een opdracht verstuurd aan de deelnemers die ongeveer een kwartier tijd kosten. Alle opdrachten vind je terug op de overzichtspagina. Alsnog meedoen?

  Meld je aan

  In deze challenge-week organiseren we op woensdagochtend 14 oktober van 9.30 tot 11.00 een online live Q&A. In deze sessie kun jij ervaringsdeskundigen alle vragen stellen waar jij in je dagelijkse werk mee worstelt. 

  Inschrijven

  Jouw ervaringen delen? Gebruik dan #movisiechallenge.

  Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Sociaal Werk Nederland en de Associatie Wijkteams supporten de Challenge Armoede.

  Logos supporters