Dag 1: Richt je op de dingen die ertoe doen

Challenge Groeikracht voor sociaal werkers

Goede maandag! Leuk dat je meedoet aan de challenge Groeikracht voor sociaalwerkers. Na het weekend begint op maandag weer de hectiek van je werk. Hoe hou je overzicht en creëer je ruimte om de juiste dingen te doen en te floreren? Door je te richten op de dingen die ertoe doen en waar je invloed op hebt. Dat vraagt om persoonlijk leiderschap.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is de mate waarin je in staat bent je eigen leven en je werk vorm te geven. En dat je eigen keuzes durft te maken, ook als dat tegen belangen van anderen ingaat.

Challenge dag1

De cirkel van invloed en betrokkenheid

Een goeroe op persoonlijk leiderschap is Steven Covey. Hij bedacht de cirkel van invloed en betrokkenheid. Deze cirkel maakt je bewust van de vraag of je de mate van invloed die je kunt hebben ook voldoende benut.

Het werkt heel simpel:

 • Alle zaken waar jij je druk om maakt of betrokken bij voelt, zitten binnen de cirkel van betrokkenheid.
 • Op sommige dingen binnen deze cirkel kun je invloed uitoefenen: de cirkel van invloed. Focus op die cirkel geeft je energie.
 • Het is de kunst om de overlap van de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid zo groot mogelijk te maken. Focus dus op de cirkel van invloed, en vergroot daarmee deze cirkel.

Challenge Circel van invloed

Challenge van de dag

 1. Teken een grote cirkel. Dit is de cirkel van betrokkenheid.
 2. Schrijf aan de rand een vraagstuk waar je tegenaan loopt in je werk. Teken vervolgens een kleinere cirkel in de grote ring; de cirkel van invloed.
 3. Zet hierin de dingen waarop jij invloed hebt en die met het vraagstuk in de grote cirkel te maken hebben.

  Reflecteer aan de hand van de volgende vragen:

 4. Aan welke van de twee cirkels besteed jij de meeste tijd en aandacht?
 5. Hoe kan jij meer focussen op de cirkel van invloed zodat je je energie juist besteedt.
 6. Wat ga je doen om je cirkel van invloed te vergroten? Formuleer een actie die je direct kunt ondernemen.

Wanneer je eenmaal aan de slag bent, merk je dat je meer invloed hebt dan je vooraf had kunnen bedenken!

Ik heb deze challenge afgerond

Evert van Rest legt uit:

Over de Challenge Groeikracht voor sociaal werkers

Van 11 maart t/m 15 maart 2019 organiseert Movisie de Challenge Groeikracht voor sociaal werkers . Elke ochtend wordt een opdracht verstuurd aan de deelnemers die ongeveer een kwartier tijd kosten. Alle opdrachten vind je terug op de overzichtspagina. Alsnog meedoen?

Meld je aan

Dag van de sociaal werker

De Dag van de sociaal werker op woensdag 13 maart, valt midden in de challengeweek. Dat is niet toevallig. Tijdens deze dag gaan we actief aan de slag met de challenge. Meer informatie vind je hier.

Zorg+Welzijn interviewde collega Inge van Steekelenburg over de challenge. Lees nu het artikel: Van stilstaan komt vooruitgang.