Dag 1: Richt je op de dingen die er toe doen

Challenge Groeikracht voor wijkteams

Goede maandag! Leuk dat je meedoet aan de challenge Groeikracht voor wijkteams. Na het weekend begint op maandag weer de hectiek van je werk. Hoe hou je overzicht en creëer je ruimte om de juiste dingen te doen en te floreren? Door je te richten op de dingen die ertoe doen en waar je invloed op hebt. Dat vraagt om persoonlijk leiderschap.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is de mate waarin je in staat bent je eigen leven en je werk vorm te geven. En dat je eigen keuzes durft te maken, ook als dat tegen belangen van anderen ingaat.

Afbeelding challenge dag 1: circel van invloed

De cirkel van invloed en betrokkenheid

Een goeroe op persoonlijk leiderschap is Steven Covey. Hij bedacht de cirkel van invloed en betrokkenheid. Deze cirkel maakt je bewust van de vraag of je de mate van invloed die je kunt hebben ook voldoende benut.

Het werkt heel simpel:

  • Alle zaken waar jij je druk om maakt of betrokken bij voelt, zitten binnen de cirkel van betrokkenheid.
  • Op sommige dingen binnen deze cirkel kun je invloed uitoefenen: de cirkel van invloed.
  • Het is de kunst om de overlap van de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid zo groot mogelijk te maken. Focus dus op de cirkel van invloed, en vergroot daarmee deze cirkel.

Voorbeeld - Circel van invloed

Challenge van de dag

  1. Teken een grote cirkel. Dit is de cirkel van betrokkenheid.
  2. Schrijf aan de rand een vraagstuk waar je tegenaan loopt in je werk. Teken vervolgens een kleinere cirkel in de grote ring; de cirkel van invloed.
  3. Zet hierin de dingen waarop jij invloed hebt en die met het vraagstuk in de grote cirkel te maken hebben.
  4. Stel jezelf de volgende vraag: aan welke van de twee cirkels besteed jij de meeste tijd en aandacht?
  5. Wat ga je doen om je cirkel van invloed te vergroten? Formuleer een actie die je direct kunt ondernemen.

Wanneer je eenmaal aan de slag bent, merk je dat je meer invloed hebt dan je vooraf had kunnen bedenken!

Voorbeeld:

Kom je er niet helemaal uit? Misschien zijn er al acties gedeeld of helpt het tweede voorbeeld in het Facebookevenement.

Over de challenge Groeikracht voor wijkteams
Als het goed is heb jij je aangemeld voor de challenge Groeikracht voor wijkteams. In de week van 22 januari t/m 26 januari 2018 ontvang je elke ochtend een kleine opdracht van ons. Als je daarvoor hebt gekozen ontvang je ’s middags een reminder. Aan het eind van de dag ontvang je een afsluitende mail. Het kost je circa een kwartier per dag. Aan het einde van de week heb jij ervaren dat je met kleine interventies, dichtbij je werk, veel kunt bereiken. Nog niet aangemeld? Meedoen kan nog steeds! Aanmelden.