Dag 2: Maak van je kwetsbaarheid een kracht

Challenge Groeikracht voor sociaal werkers

Je bent er weer, wat goed! Vandaag staat in het teken van het durven delen van jouw ervaringen en kwetsbaarheid met de mensen om je heen: collega’s, cliënten, samenwerkingspartners. Je kunt zoveel meer als je laat zien dat je het soms niet weet of vastloopt.

Aandacht voor kracht en kwetsbaarheid

Brené Brown deed jarenlang onderzoek naar kwetsbaarheid en schreef het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’. Brené heeft een achtergrond als sociaal werker en is verbonden aan de universiteit van Houston. Zij beschrijft dat er iets bijzonders gebeurt als mensen zich authentiek kwetsbaar opstellen: toehoorders ervaren het als moedig en gaan zich betrokken en verbonden voelen bij de ander. Zo komen kracht en kwetsbaarheid ineens samen.

Challenge van de dag: jouw kwetsbaarheid in 5 antwoorden

In je werk kom je veel kwetsbaarheid tegen. Maar hoe staat het met jouw eigen kwetsbaarheid? Durf jij jezelf te laten zien en dingen uit te proberen ook al weet je niet zeker of het gaat lukken? Laat je gedachten eens gaan over de volgende vijf vragen.

  1. Denk terug aan een situatie waarin iemand zich oprecht kwetsbaar opstelde, wat deed dat met jou?
  2. En denk aan een situatie waarin jij je openstelde voor een ander?
  3. Wat zorgt er voor dat jij je kwetsbaar opstelt?
  4. En wanneer doe je dat niet? Wat hield je tegen?

    Tijd om te reflecteren...

  5. Denk nog eens aan de situatie dat de ander zich openstelde voor jou.
  6. Wat levert het tonen van kwetsbaarheid jou op in relaties in je werk?

Challenge dag2

En… Wat wordt jouw eerste stap in het tonen van kwetsbaarheid? Formuleer voor jezelf een actie voor de dag.

Ik heb deze challenge afgerond

 

Evert van Rest legt uit:

Over de Challenge Groeikracht voor sociaal werkers

Van 11 maart t/m 15 maart 2019 organiseert Movisie de Challenge Groeikracht voor sociaal werkers . Elke ochtend wordt een opdracht verstuurd aan de deelnemers die ongeveer een kwartier tijd kosten. Alle opdrachten vind je terug op de overzichtspagina. Alsnog meedoen?

Meld je aan

Dag van de sociaal werker

De Dag van de sociaal werker op woensdag 13 maart, valt midden in de challengeweek. Dat is niet toevallig. Tijdens deze dag gaan we actief aan de slag met de challenge. Meer informatie vind je hier.

Zorg+Welzijn interviewde collega Inge van Steekelenburg over de challenge. Lees nu het artikel: Van stilstaan komt vooruitgang.