Dag 3: Leer stress-sensitief werken

Challenge Armoede

Over de helft alweer van de Challenge Armoede! Vandaag zoomen we in op stress-sensitief werken. Stress-sensitief werken is een manier van werken die rekening houdt met de gevolgen van schaarste. Bij stress-sensitief werken richt alles in de dienst- en hulpverlening zich op het verminderen van stress. Dit kan door praktische zaken laagdrempelig te maken, denk aan brieven in begrijpelijke taal, de wijze van bejegening aan een balie tot het optimaal rekening houden met de mate van zelfredzaamheid van de cliënt en hierbij aan te sluiten.

“Ik vond het doodeng om dat gebouw binnen te stappen. Ik schaamde mij enorm voor het feit dat ik zo diep in de penarie was geraakt. Het was fijn dat ik rustig werd ontvangen. Ik kon mijn verhaal doen zonder dat ik een oordeel voelde. De hulpverlener stond naast mij. En hielp mij stap voor stap weer grip te krijgen op mijn problemen. Dat heb je echt nodig om de zware weg van werken aan je schulden aan te gaan en vol te houden.” - Anne, 52 jaar, problematische schulden

Geen kunstje

Stress-sensitief werken is geen kunstje: het gaat om een oprechte basishouding waarin een gelijkwaardige respectvolle bejegening en empathie centraal staan.

Challenge van de dag: stress-sensitief werken

Deze oefening helpt jou je blikveld te verruimen en met andere ogen te kijken naar alles wat op jouw werk stress voor cliënten verkleind én vergroot.

  • Pak een A4, een stift en post-its.
  • Neem een cliënt voor ogen en teken deze in het midden van het papier.
  • Maak dan een mindmap door post-it's rond de cliënt te plakken. Ga daar even rustig voor zitten en denk even na over de volgende vraag: als deze persoon bij ons binnenkomt, wat komt hij of zij dan tegen dat zijn of haar stress verhoogt? Dit kan van alles zijn. Zoals de manier waarop de balie is ingericht (is het kil en afstandelijk met plexiglas of een meer een huiskamersfeer), iets dat eerder is voorgevallen in het voortraject met andere organisaties, stress bij collega’s of jouzelf etc. Eén kenmerk per post-it. Schrijf gewoon door, het gaat niet om goed of fout maar om inzicht te krijgen!
  • Wat komt deze cliënt tegen dat de stress verlaagt? Schrijf dit ook op.
  • Wat leer je hiervan? Wat kun jij morgen al anders doen? Wat vraagt om een langere adem?

Tip: lees in dit rapport hoe herinrichting van een ruimte ertoe geleid heeft dat ouders met financiële problemen zich door de prettige ruimte meer op hun gemak voelden om te praten over wat ze belangrijk vonden. 

Doe de oefening ook eens in teamverband, bijvoorbeeld in een overleg. Zo kun je samen tot andere inzichten komen en stress-sensitiever gaan werken. We zijn benieuwd wat het oplevert!

Ik heb deze challenge afgerond

Over de Challenge Armoede

Van 12 oktober  t/m 16 oktober 2020 organiseert Movisie de Challenge Armoede. Elke ochtend wordt een opdracht verstuurd aan de deelnemers die ongeveer een kwartier tijd kosten. Alle opdrachten vind je terug op de overzichtspagina. Alsnog meedoen?

Meld je aan

Doe vandaag (van 09.30 tot 11.00 uur) nog mee met de gratis online live Q&A sessie met ervaringsdeskundigen. In deze sessie kun jij ervaringsdeskundigen alle vragen stellen waar jij in je dagelijkse werk mee worstelt. 

Jouw ervaringen delen? Gebruik dan #movisiechallenge.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Sociaal Werk Nederland en de Associatie Wijkteams supporten de Challenge Armoede.

Logos supporters